Макрон се скара на израелски полицаи в Ерусалим

22 януари 2020 20:37

Макрон се скара на израелски полицаи в Ерусалим
© gettyimages
4014 3

Френският президент Еманюел Макрон се скара на израелски полицаи, влезли в църквата "Света Ана" в Ерусалим, която принадлежи на Франция, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

"Всички знаем правилата. Не ми харесва това, което направихте пред очите ми", високо заяви Макрон, обръщайки се на английски към израелски полицай, препречил му пътя на входа на църквата в старата част на Ерусалим. "Няма нужда от провокации", добави Макрон и призова да се спазват съществуващите от векове правила.

Макрон и Тръмп обявиха временно примирие в спора си за дигиталния данък

Храмът е построен от кръстоносците през 12 век и от 1856 г. е собственост на Франция, подарен от Османската империя. Тъй като църквата е френска, сигурността в нея е отговорност на френските власти. Източник от Елисейския дворец каза, че не е станало нищо сериозно и Макрон просто се е опитал да сложи край на проблем, възникнал, след като израелски сили за сигурност се опитали да влязат в църквата.

По-късно самият Макрон каза пред журналисти, че инцидентът е приключил приятелски и той е стиснал ръцете на представители на израелските сили за сигурност. Избликът на Макрон е бил предшестван от спор между охраната на френския лидер и местните сили за сигурност. Израелски полицай влязъл в църквата сутринта, а когато заедно със свой колега по-късно отново се опитал да го направи, там вече били хората от охраната на Макрон. Стигнало се до лек сблъсък между мъжете.

Демонстранти опитаха да нахлуят в театър, където Макрон гледал постановка

Инцидентът напомни за известен случай с френския президент Жак Ширак през 1996 година. Тогавашният френски държавен глава скастри израелски войници, заобиколили го прекалено плътно и поиска от тях да напуснат района на църквата "Света Ана", заплашвайки, че в противен случай "ще се качи обратно на самолета си".

Преди да отиде в "Света Ана", Макрон се разходи из старата част на Ерусалим. Посети църквата "Възкресение Христово" и Храмовия хълм, помоли се пред почитаната от евреите Стена на плача.

Мая Йорданова
4014 3

Свързани новини

Коментари (3)

Добави коментар
гератнтофила

2020.01.23 | 00:04

14923

герантофила не е разбрал, че е поканен да се поклоно и преклони на началниците, а не да има собсветно мнение.

Бай Иван 2

2020.01.22 | 21:44

14877

Ха ха ! Макрон ще дава акъл на израелците по сигурност .Пълен глу..ак.те няколко аджемии тер..ста им направиах дървавата за смех, той тръгнал на израелците да се репчи.Те постоянно живеят сред тер..ти.

2020.01.22 | 20:55

14862

БРАВО!

Добави коментар