В Иран предложиха да се понижи нивото на дипломатическите отношения с Лондон

Над 100 депутати от парламента на Иран представиха проект за понижаване на нивото на дипломатическите отношения с Великобритания от посолства на консулства. Това съобщи днес Ахмад Амирабади Фарахани от парламентарното ръководство, предаде ТАСС.

Очаква се проектът скоро да бъде гласуван, посочва агенцията. На 11 януари агенция Тасним съобщи, че иранските правоохранителни органи са задържали за няколко часа посланика на Лондон в Техеран Робърт Макеър, тъй като според тях е участвал в протест и се е опитвал да ръководи действията на тълпата по време на демонстрация в Техеран. На другия ден Макеър бе извикан в иранското външно министерство.

Дипломатът заяви, че не е участвал в тази акция, а е планирал само да почете паметта на жертвите от катастрофата с украинския самолет и след пет минути е напуснал мястото.

Иранското външно ведомство нарече действията на посланика по време на демонстрацията намеса във вътрешните работи на страната.

Говорителят на иранския Върховен съд Голамхосеин Есмаили смята, че посланик Макеър трябва да бъде експулсиран от страната за участие в протестната акция. По думите на Есмаили посланикът на Великобритания е участвал в незаконно събиране на хора, където е правел снимки и видеозапис, което представлява неприемливо поведение. "Щом някой в приемащата страна става нежелателен елемент, народът и правителството трябва да го експулсират", цитира негови думи агенция ИЛНА.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет