Кой може да наследи главатаря на ИД Ал Багдади

  • 29 октомври 2019 14:23

  • 948
  • 1
Кой може да наследи главатаря на ИД Ал Багдади
© Уикипедия

Смъртта на ръководителя на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, станал мишена на американска специална операция в Сирия, постави въпроса за негов наследник начело на джихадисткото движение, но списъкът с потенциални негови приемници е кратък, подчертават експертите, пише Франс прес.

Списъкът се скъси допълнително след новината, че при друга специална операция в неделя в Северна Сирия е бил ликвидиран говорителят на ИД Абу Хасан ал Мухаджир, известна фигура, спрягана сред възможните приемници.

Свързаните с ИД профили в социалните мрежи досега не са споменавали смъртта на Ал Багдади и там логично не се поставя въпросът за наследник.

Според Хишам ал Хашеми, иракски експерт по ИД, двама кандидати биха могли да претендират за поста: Абу Отман ал Тунси и Абу Салех ал Джузрауи, известен и под името Хадж Абдала.

Първият е тунизиец, начело на шурата на ИД, консултативен политически орган, за който се знае много малко, обяснява експертът.

Вторият е саудитец, председателстващ "Съвета на делегатите" на ИД, който има изпълнителски функции.

"Дезертьорства"

Двамата мъже, обяснява Хашеми за АФП, страдат от един голям недостатък: никой от тях не е от Сирия или Ирак (Ал Багдади беше иракчанин) - двете държави, от които са родом голямото мнозинство от бойци на ИД. Изборът на лидер, без този фактор да се вземе под внимание, "може да доведе до дезертиране", посочва Хашеми.

Аймен Джауад Тамими, увиверситетски специалист по темата, също споменава Хадж Абдала като потенциален наследник.

За него се знае малко, освен че името му е било цитирано като "заместник на Багдади" в документите, изтекли от ИД. "Доколкото зная, той не е мъртъв", уточнява Тамими.

Друга фигура в групировката редовно е споменавана сред възможните лидери: Абдала Кардаш. Той е бивш офицер от иракската армия, който е бил зад решетките заедно с Багдади през 2004 г. в Бука, затвор, който по онова време е бил под американско военно командване.

Но, според Хашеми, смъртта на Абдала Кардаш през 2017 г. е била обявена от няколко членове на семейството му, най-вече от дъщеря му, която е в ръцете на иракските разузнавателни служби.

Според съобщение, приписано преди няколко месеца на Амак, пропагандната агенция на ИД, Кардаш е щял да бъде определен за наследник на Багдади. Но този текст никога не е бил официално одобрен от ИД и освен това експерти като Тамими и Хашеми го смятат за фалшификация.

Който и да е наследникът на Ал Багдади, задачата му ще е сложна, тъй като след военните си поражения движението трябваше да се разпадне на множество тайни клетки в Сирия и Ирак, с трудни комуникации в намиращи се в хаос държави.

"Името не е от голямо значение"

Ал Багдади трябваше да се изправи пред вътрешно недоволство срещу стратегическите си решения по време на падането на "халифата" през март, като беше обвинен от някои джихадистки бойци, че вечно отсъства.

След като Ал Багдади е мъртъв, "дъщерните групи на ИД може да сменят лоялността си или просто да решат да не потвърждават верността си към неговия наследник", обяснява за АФП Нейт Розънблат, изследовател от университета в Оксфорд.

Нови съюзи биха укрепили съперничещи на ИД джихадистки групи, като Хаят Тахрир аш Шам (бивш сирийски клон на Ал Кайда) и Хурас ал Дин, екстремистка групичка, посочва Розънблат.

Макс Ейбрамс от Нортийстърн юнивърсити в Бостън (Northeastern University) смята, че наследяването на Ал Багдади така или иначе няма да има голямо отражение на терен.

"Името на този, който ще наследи Ал Багдади, няма значение", защото от 2014 г. той беше почти невидим, казва Ейбрамс.

"На равнище вземане на решения, операции и набирането на бойци, ИД винаги е била много по-децентрализирана от Ал Кайда", добавя той.

Когато през 2011 г. Бин Ладен беше убит, също при американска специална операция, въпросът за неговия приемник беше много по-решаващ, защото той беше много повече лично ангажиран и ръководеше много по-централизирана структура.

Сега, според Ейбрамс, "малко джихадистки групи, ако въобще има такива, имат толкова бюрократична организация като ИД". "Следователно, тя ще трябва повече да стяга редиците, а не да ги разбива".

Последвайте канала на

Novini.bg
948 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
кой

2019.10.29 | 15:44

1

кой, цру ще каже. а тоя да прати мнгоо поздрави на приятелчето си джон маккейн. бяха много гъсти.

Добави коментар

Водещи новини