Данък WhatsApp запали Бейрут

Поне двама души са загинали, а десетки - пострадали след нощни сблъсъци в Бейрут, предаде Ройтерс.

Хиляди души бяха излезли по улиците на ливанската столица в четвъртък срещу петък, за да изразят своето недоволство от проект на правителството на близкоизточната страна за въвеждане на данък върху използването на мобилни приложения за комуникация, като WhatsApp и други.

На места се е стигнало до палежи на коли и трошене на магазини и други търговски обекти. Полицията се е намесила със сила и при избухналите сблъсъци е имало жертви и ранени.

Премиерът Саид Харири вчера е заявил, че всеки потребител е щял да бъде задължен да плаща такса в размер на 20 щатски цента за използването на приложенията.

Министърът на комуникациите Мухмад Шукер е заявил днес, правителството няма да въвежда налога. Той обаче е посочил, че кабинетът смята да разгледа план за вдигане на ДДС с два процента и ставката на косвения данък през 2020 г. да достигне нивото от 15 на сто.

Ливан трябва да приеме рестриктивен бюджет, за да може да получи финансова помощ от международни институции. Бейрут също е поел ангажимент да предприеме строги мерки срещу корупцията и организираната престъпност.
 

 

Коментари

 1. 2019.10.18 | 18:20

  Собствениците на апликацията WhatsApp не таксуват клиентите си, а тия ще взимат такса от приложение, което не е тяхна собственост. Егати наглостта арабска хахаха.

 2. 2019.10.18 | 12:47

  и тук соросоидна "демокрация".

  1. 2019.10.18 | 13:13

   Проста икономика, червен деб-ил.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет