Багдад заговори за ракетна сделка с Русия

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху даде да се разбере, че не друг, а неговата страна стои зад неотдавнашното ликвидиране на ирански цели в Ирак. В разговор с журналисти в Киев министър-председателят не отрече, че еврейската държава разширява географията на въздушните си атаки. На този фон официален Багдад не само въвежда ограничителни мерки за чуждестранната военна авиация във въздушното си пространство, но и намеква, че е готов да купи руски С-400, пише московският в. Независимая газета.

"Иран няма да има имунитет където и да било", цитира думите на Нетаняху "Таймс ъв Израел". Изявлението бе направено в отговор на въпрос дали еврейската държава стои зад унищожаването на обекти, използвани от шиитски военизирани формирования в Ирак, които, както се знае, са на иранско подчинение. Израелският премиер отбеляза, че властите в Техеран все така застрашават сигурността на Израел и строят военни бази в Близкия изток. "Ще действаме и вече действаме срещу тях (иранските и проиранските сили, бел. на изданието) навсякъде, където е необходимо", заяви той.

До момента няма никакви официални потвърждения за израелски удари по територията на Ирак. Миналата седмица впрочем бившият иракски вицепремиер Баха ал Араджи писа в Туитър, че тъкмо Израел може да е отговорен за неотдавнашната експлозия в багдадския оръжеен склад "Ал Сакр", собственост на шиитските милиции Хашд ал Шааби. Но това не е единственият случай.

По данни на саудитския печат израелците са нанесли на 28 юли удар по базата Ашраф на 40 км североизточно от иракската столица. Унищожени са били ирански балистични ракети и безпилотни апарати, намирали се в обекта. По същите данни на 19 юли сили на еврейската държава са атакували лагер на шиитски формирования в провинция Салах ад Дин, когато там е имало бойци от ливанската групировка Хизбула и хора от иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция. И според саудитците в ударите е участвал израелски изтребител Ф-35.

Може би тъкмо затова говорителят на иракската армия Яхия Расул заяви на 18 август, че Ирак трябва да купи от Русия комплекси С-400, за да може ефикасно да брани въздушното си пространство. Така Расул коментира решението на правителството в Багдад да ограничи полетите на чуждестранна бойна авиация. Военачалникът обясни, че занапред всяко неразрешено нахлуване в иракското въздушно пространство ще се приема за враждебно. Дори ако става дума за сили на международната антитерористична коалиция начело със САЩ, съдействали да бъде изтласкана от Ирак групировката "Ислямска държава". Багдад нареди всички решения за прелитане над Ирак да бъдат съгласувани директно с централната власт.

Наблюдателите веднага свързаха нареждането с предполагаеми израелски удари. Наложи се представители на международната антитерористична коалиция да обсъдят новите правила с иракските си колеги. Всъщност западните военни нямаха никаква алтернатива, освен да се подчинят. Готовност да купят руски комплекси С-400 бе изразена за последен път от властите на Ирак през пролетта на т. г. Малцина обаче гледаха сериозно на изявленията им с оглед категоричността на САЩ: Вашингтон се противопоставя всеки път, щом негови партньори решат да си набавят оръжия от този тип. Руското външно министерство не намери време да коментира пред "Независимая газета" докъде е стигнала дискусията по продажбата на С-400 за Ирак.

"Правителството на Ирак се мъчи да демонстрира известна политическа независимост и да върне страната в рамките на дипломацията - заяви за "Независимая газета" Антон Мардасов, експерт на Руския съвет по международните въпроси. - Правят се посещения в чужбина, има опити да се маневрира дори в случаи на пряк сблъсък между интересите на САЩ и на Иран, например в петролногазовата сфера. Проявите на самостоятелност от страна на иракското правителство са позитивен фактор, спомагащ за стабилизиране на страната, в която ИД развива мощна нелегална мрежа, процъфтява корупцията и т. н. Иракските власти демонстрират примерно стремеж да поддържат икономически отношения със съседен Иран и нямат нищо против Техеран да работи по инфраструктурни проекти."

Експертът посочва, че някои действия на иракските власти следват политиката на Техеран за ограничаване на иранското влияние в страната. "И правителството на Ирак често пъти, общо взето, няма как да възпрепятства лобирането на близки до Иран ведомства, политици или местни играчи - казва Мардасов. - Освен това напоследък Иран полага усилия да оптимизира присъствието си в страните от условната "шиитска ос" и да маскира военното си влияние като икономическо. Погледнете неотдавнашния указ на иракския премиер, според който всички сили на Хашд ал Шааби трябва да се интегрират с официалните силови структури: от една страна, това цели слагане на ред в страната, от друга - продължава включването на проирански сили в структурите на държавата."

Според аналитика централната власт в Багдад има доста ограничено влияние върху редица проирански фракции. "Например групировката Асаиб Ахл ал Хак, заподозряна в обстрел на зелената зона в Багдад и провела военен парад в сирийския град Алепо, смята, че може да диктува условия на Багдад. Фракции от този род имат голяма свобода на действие, особено в пустинните райони, и наистина могат "да наглеждат" прехвърлени от Иран ракети с малък и среден обсег.

Подобна ситуация хипотетично може да се развие и около С-400: официално Багдад има нужда от средства за противовъздушна отбрана за защита на своя суверенитет. В случая обаче купените системи ще прикриват проирански обекти, тъй като Техеран едва ли ще пропусне възможността да разположи ракетите си край средствата за защита на различни обекти", допълва Мардасов.

Коментари

 1. 2019.08.21 | 13:57

  Малоумните арабески са яли попарата на Израел и пак ще я ядат !

  1. 2019.08.21 | 17:22

   Експерти,първо войната е шестдневна,а добичето което твърди че Израел щял да бъде смазан от арабите да прочете повече.Евреите мачкат арабите в шест войни и десетки по-малки конфликти.В най-критичната за Израел от 1973,само истеричната намеса на Брежнев и натиска от САЩ върху евреите,спасява арабите от пълен разгром.Израелската армия се е устремила към Кайро и Дамаск и няма кой да я спре.

  2. 2019.08.21 | 15:52

   Не се самозалъгвай. Израел е военна сила само заради безкрайната логистична помощ на САЩ и ЕС. Ако не е запада, израел ще просъществува не повече от 2 до 3 месеца. Египет, Йордания и Сирия с подкрепата на Иран ще ги изтрият от лицето на земята въпреки развитата им ядрена технология. И, те така ...

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет