Свита марихуана скара власт и опозиция в Израел

  • 14 юни 2019 13:07

  • 794
  • 0
Свита марихуана скара власт и опозиция в Израел
© Getty (архив)

Скандал с марихуана се разгоря в политическия живот на Израел, коментират местна медия.

Премиерът на еврейската държава Бенямин Нетаняху днес е обявил, че ще подкрепи проектозакон на депутата от неговата партия "Ликуд" Шаран Аксел за легализация на отглеждането на канабис. В предложението е било заложено пълнолетните граждани на близкоизточната страна да не бъдат преследвани, ако отглеждат един стрък канабис (растението, от чиито листа се добива лекият наркотик). Освен това Аксел е внесъл и положението пушенето на марихуана да бъде приравнено с употребата на цигари и пури. Пушенето в Израел е разрешено в някои заведения.

Предложението на "Ликуд" е било посрещнато остро от страна на малката опозиционна партия МЕРЕЦ. "Този така наречен проект е откраднат, дори биха казала "свит" от нас", категорична е била лидерката на лявата политическа формация Тамар Зандберг. Тя също е обвинила министър-председателя в предизборна агитация. Израелците ще гласуват за парламент за втори път през тази година на 17 септември.

"Не е ясно дали този закон ще бъде приет през мандата на този Кнесет. Последното заседание на законодателите е насрочено за 17 юни", посочи в. Аарец.

Узаконяването на марихуаната намира широк консенсус сред партиите в близкоизточната държава. "Категорично против се обявяват само партиите на консервативните юдеи. Някои от тях бяха коалиционни партньори на Нетаняху", допълни цитираното издание.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
794 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини