Израел освободи сирийски затворници, след като получи тленните останки на свой войник

  • 28 април 2019 18:31

  • 985
  • 0
Израел освободи сирийски затворници, след като получи тленните останки на свой войник
© Getty (архив)

Израел освободи двама сирийски затворници, след като получи тленните останки на свой войник, който беше в неизвестност от 1982 г., предаде Франс прес.
"Сирийските затворници бяха предадени на Международния комитет на Червения кръст" на ГКПП Кунейтра на Голанските възвишения, по-голямата част от които е анексирана и окупирана от Израел. Оттам МКЧК ще ги закара в Сирия, съобщи израелската армия в изявление.

Освободените са Зидан Тауил, осъден за наркотрафик до юли 2020 г., и Хамис Ахмед, осъден за опит да нападне израелска военна база през 2005 г. с присъда до 2023 г. Вчера пожелал анонимност израелски официален представител заяви, че Израел е приел да освободи двамата сирийци като жест на добра воля след връщането на тленните останки на израелския войник Захария Баумел. Според него не е имало предварително споразумение.

На 11 юни 1982 г. танков батальон на израелската армия загуби около 35 войници и офицери при битка срещу сирийски войски в селището Султан Якуб в долината Бекаа в Ливан. В битката изчезва безследно 21-годишният Захария Баумел. Останките му са открити неотдавна в Сирия от руски специални части.

На 4 април останките на Баумел бяха предадени в Москва на израелския премиер Бенямин Нетаняху и бяха погребани същия ден на родна земя.

Последвайте канала на

БТА
985 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини