Шеф на иранското ВКР сви секретни документи и се скри в мисия на САЩ?

  • 24 април 2019 11:38

  • 1026
  • 0
Шеф на иранското ВКР сви секретни документи и се скри в мисия на САЩ?
© Getty (архив)

Командирът на иранското военно контраразузнаване (ВКР) към елитния Корпус на стражите на Ислямската революция (КСИР) генерал Фатулла Джумейри е откраднал секретни документи и избягал от страната си, написа израелският в. Аарец.

В информацията на изданието се посочва, че военният е поискал убежище в САЩ и се е намирал в някоя от дипломатическите мисии на Америка в държава от региона на Персийския залив. Според авторите на материала Джумейри е разполагал с информация, която би представлявала оперативен интерес за Вашингтон. Шефът на ВКР е взел със себе си данни за ракетната и ядрените програми на Ислямската република, подпомагането на шиитски паравоенни и политически организации в Близкия изток, а също и списък на ирански шпиони, действащи под дипломатическо прикритие.

Генералът-беглец е предприел действията си след като в ръководството на елитното подразделение са били направени рокади на върха. Изчезването на Джумейри също е предизвикало безпокойство в Техеран.

За ръководител на разследването е бил назначен Вахид Хаганян. Ветеранът от  КСИР е смятан за много близък до религиозния лидер на Иран аятоллах Хаменеи.

 

Валери Зайцев
1026 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини