Папата целуна краката на южносуданските лидери и ги призова да запазят мира в страната

  • 11 април 2019 20:36

  • 714
  • 1
Папата целуна краката на южносуданските лидери и ги призова да запазят мира в страната
© Getty Images

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март направи днес драматичен жест към южносудански лидери, като коленичи и целуна краката им, но преди това ги предупреди да не възобновяват гражданската война в своята страна, предаде Ройтерс.

На аудиенция във Ватикана Светият отец призова президента Салва Киир, неговия бивш заместник и настоящ лидер на бунтовниците Риек Мачар, както и трима други вицепрезиденти, да спазват подписаното примирие и следващия месец да съставят правителство на националното единство. "Моля ви като братя да останете в мир. Моля ви със сърцето си, нека вървим напред. Ще има много проблеми, но те няма да надделеят над нас. Решете своите проблеми", каза главата на Римокатолическата църква в импровизирана реч.

Лидерите на Южен Судан бяха поразени, когато 82-годишният Франциск, подпомогнат от съветници, с труд коленичи, за да целуне обувките на двамата главни противници и още няколко човека в залата.

Думите и жестът на папата придобиха още по-силно значение заради нарасналото безпокойство в Южен Судан от това дали извършеният днес преврат в съседен Судан няма да провали крехкото мирно споразумение, сложило край на петгодишната гражданска война в страната, отбелязва Ройтерс.

Светият престол покани лидерите от Южен Судан на 24-часови молитви в папската резиденция като последен опит да преодолеят различията си и да съставят съвместно правителство.

БТА
714 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
.

2019.04.11 | 21:58

1

Сатана!

Добави коментар

Водещи новини