САЩ доставиха ракети на ливанската армия

  • 13 февруари 2019 16:23

  • 627
  • 0
САЩ доставиха ракети на ливанската армия
© Getty (архив)

САЩ доставиха днес ракети с лазерно насочване за над 16 милиона долара на ливанската армия като израз, както се изрази самият Вашингтон, на твърд и устойчив ангажимент към нея, предаде Ройтерс.

В разпространено от американското посолство в Бейрут изявление се посочва, че ракетите, които били доставени с военнотранспортен самолет на САЩ, са изключително важен компонент за доставената преди това партида щурмови самолети А-29.

При посещение тази седмица в Ливан иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф повтори отдавна отправеното предложение от страната му да окаже помощ на ливанската армия, но добави, че първо Бейрут трябва да покаже желание да я приеме.

От 2005 г. САЩ са предоставили на ливанската армия помощ за над 2,3 милиарда долара с цел да я подпомогнат като единствен легитимен защитник на Ливан, където сериозни позиции има подкрепяната от Иран шиитска групировка Хизбула, отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица шейх Хасан Насралла, лидерът на Хизбула, която е обявена за терористична организация от Вашингтон, заяви, че е готов да осигури системи за противовъздушна отбрана за ливанската армия от Иран, както и всичко, което тя пожелае, за да бъде най-силната армия в региона.

Пряката роля на Хизбула в управлението се засили при новия ливански кабинет на подкрепяния от Запада премиер Саад Харири, след като пое три министерски кресла в него, включително здравното министерство, което разполага със значителен бюджет, отбелязва Ройтерс

БТА
627 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини