Предизборно. Израел спря над 100 акаунта в Twitter заради фалшиви новини

09 януари 2019 10:46

Предизборно. Израел спря над 100 акаунта в Twitter заради фалшиви новини
© Getty (архив)
659 0

142 акаунта в Twitter бяха спрени от израелското вътрешно министерство заради разпространяване на фалшиви новини, съобщи местна медия.

Силовото ведомство на еврейската държава заяви, че потребители на системата за микроблогове са разпространявали невярна информация. "Сред най-драстичните случаи са "новините" за еврейския произход на американския президент Доналд Тръмп и руския премиер Дмитрий Медведев", заяви говорител на МВР. От институцията също посочиха, че в Twitter се появяват данни, че сегашният премиер - консерваторът Бенямин Нетаняху смята да се споразумее с арабски депутати за съставяне на ново правителство.

Спирането на профилите съвпадна по време с изказването на директора на израелската служба за обща сигурност (ШАБАК) Надав Аргаман. Той вчера в телавивски университет предупреди за евентуален опит на чужда сила да се намеси в изборния процес. "Ние обаче имаме ресурс да предотвратим хакерски атаки", заяви той пред студенти и преподаватели, цитиран от нюзру.

Израелците ще гласуват на предсрочни парламентарни избори на 9 април. До извънредния вот за Кнесет се стигна след като бившият военен министър Авигдор Либерман подаде оставка. Заради оттегляното му коалицията, която бе съставена от партията на премиера "Ликуд" и няколко консервативни еврейски политически сили, остана без мнозинство в 120-местния парламент. Анкетите сочат, че Нетаняху вероятно ще остане на власт.

 

Валери Зайцев
659 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини