СДС изгони ИД от сирийския град Хаджин

  • 14 декември 2018 13:13

  • 973
  • 0
СДС изгони ИД от сирийския град Хаджин
© Getty (архив)

Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС), съставени предимно от кюрдски бойци, превзеха контролирания от "Ислямска държава" (ИД) град Хаджин в Източна Сирия, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права.

"Сирийските демократични сили успяха да прогонят "Ислямска държава" от Хаджин след седмица на ожесточени боеве и въздушни удари", съобщи директорът на мониторинговата организация Рами Абдел Рахман. Източник от кюрдските Сили за защита на народа заяви за Ройтерс, че Сирийските демократични сили вече контролират напълно Хаджин, където и последните оставащи малки огнища на съпротива ще бъдат ликвидирани през следващите два-три дни.

Хаджин е последният голям град, контролиран от ИД, в намаляващата ивица под неин контрол на източния бряг на река Ефрат, където са фокусирани подкрепяните от САЩ операции. Джихадистите владеят също малък пустинен сектор западно от реката - част от територия, която иначе е под контрола на правителството в Дамаск и неговите съюзници. Командващият кюрдските сили Мазлум Кобани бе заявил вчера пред Ройтерс, че поне 5000 бойци на ИД остават в района на Хаджин и че те са решили да се бият до смърт. Това включва около 2000 чуждестранни бойци, повечето араби и европейци, заедно със семействата им.

По-рано турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва заяви, че ще изчисти източния бряг на Ефрат от терористи, както Анкара нарича Кюрдската работническа партия.

 

Последвайте канала на

БТА
973 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини