САЩ: Иран не е декларирал химически оръжия

  • 22 ноември 2018 21:40

  • 601
  • 0
САЩ: Иран не е декларирал химически оръжия
© Getty (архив)

САЩ обвиниха Иран, че е пропуснал да декларира програма за токсични оръжия, в нарушение на международните споразумения, предаде АФП.

На днешно заседание на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в Хага постоянният представител на САЩ Кенет Уорд заяви, че Техеран също така се стреми да се сдобие със смъртоносни невротоксични вещества за извършване на атаки. "САЩ отдавна се опасяват, че Иран поддържа програма за химически оръжия, която е пропуснал да декларира в ОЗХО. САЩ също така се безпокоят, че Иран може да използва с нападателни цели химически вещества, действащи върху централната нервна система", каза Уорд.

Иран не е декларирал изпращането на снаряди с химически продукти в Либия през 80-те години въпреки призива на ОЗХО да се установи произходът им, добави той.

Уорд освен това обвини Иран и съюзника му Русия, че позволяват на правителството на сирийския президент Башар Асад да използва химически оръжия, като същевременно продължават за развиват своите програми за химически оръжия.

Последвайте канала на

БТА
601 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини