Зетят на Доналд Тръмп стои зад саудитската покупка на израелската ПРО?

  • 14 септември 2018 14:46

  • 2119
  • 0
Зетят на Доналд Тръмп стои зад саудитската покупка на израелската ПРО?
© Getty (архив)

Зетят на американския президент и близкият съветник на Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския Джаред Къшнър е посредничил Саудитска Арабия да купи елементи от израелската система за противоракетна отбрана (ПРО) "Железен купол".

Журналистът Боб Уудуърд твърди, че съпругът на дъщерята на 45-ия стопанин на Белия дом Иванка е лобирал между Рияд и Тел Авив да сключат сделката на стойност десетки милиони щатски долара. Къшнър е започнал да убеждава властите и в еврейската държава, и в консервативната монархия да подпишат споразумение за покупко-продажбата малко след идването на тъста му на власт през януари 2017 г.

Зетят на държавния глава на САЩ се е преборил и със съпротива във Вашингтон. Противници на сделката са били военният министър Джеймс Матис и бившият първи дипломат на САЩ Рекс Тилърсън.

Сделката е била осъществена след като Америка е гарантирала пред Израел, че Рияд няма да използва "Железен купол" срещу Тел Авив  или някой от неговите съюзници в Близкия изток.

 

Валери Зайцев
2119 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини