Катар: Саудитска Арабия възпрепятства наши граждани да участват в хаджа

  • 19 август 2018 16:34

  • 14502
  • 0
Катар: Саудитска Арабия възпрепятства наши граждани да участват в хаджа
© Pixabay (архив)

Катар заяви днес, че няма "никакъв шанс" граждани на страната да участват в тазгодишното мюсюлманско поклонение - хадж, в Саудитска Арабия, с оглед тежката дипломатическа криза между двете страни, продължаваща от 2017 г., предаде АФП.

Хаджът - един от петте стълба на исляма, започна днес в района на Мека (Западна Саудитска Арабия) и ще продължи до петък другата седмица. Рияд отрече миналата седмица да е възпрепятствал идването на поклонници от Катар и заяви, че те са добре дошли. Висш правителствен служител от Катар отправи обвинения към Рияд с твърдението, че поради затварянето на сухопътната граница със саудитското кралство и липсата на директни полети между двете страни никой жител на Катар няма да замине на поклонение в Мека. "Няма никакъв шанс гражданите и жителите на Катар да заминат тази година на хадж", каза той пред АФП.

Рияд и три арабски страни - негови съюзнички, изолират от юни 2017 г. Катар - скъсали са дипломатическите отношения с тази държава и са наложили сухопътно, въздушно и морско ембарго. Те обвиняват Доха по-специално, че подкрепя радикални ислямистки групировки. Катар отрича обвиненията. Системата от квоти, регулираща поклонението, предполага възможното участие на близо 1200 граждани на Катар. Жители на тази страна обаче се оплакаха, че е невъзможно да се запишат на съответния сайт на саудитското министерство на поклонничеството. "Регистрирането на поклонници от Катар все още е блокирано и живеещите в Катар не могат да получат визи, тъй като нямаме дипломатическа мисия в Рияд", добави катарският представител.

Поклонението в Мека протича за втора поредна година сред обвинения в политизиране на религиозния празник. Миналата година Саудитска Арабия направи все пак жест към Катар, като смекчи условията за влизане на поклонници от тази страна, но от това се възползваха едва няколко десетки души, отбелязва БТА. Всички физически здрави мюсюлмани имат за задължение поне веднъж в живота си да извършат хадж, ако имат съответните финансови възможности, напомня агенцията.

Филип Епитропов
14502 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини