Израелският премиер защити закона за еврейския характер на страната след протест

  • 05 август 2018 17:09

  • 1530
  • 2
Израелският премиер защити закона за еврейския характер на страната след протест
© Getty (архив)

Израелският премиер Бенямин Нетаняху защити днес закона за еврейския характер на страната, след като десетки хиляди хора демонстрираха срещу него снощи в Тел Авив, предаде АП.

На седмичното заседание на кабинета Нетаняху заяви, че законът не вреди на нито един  гражданин, както и че е нужен, за да "гарантира бъдещето на Израел като държава на еврейския народ за поколения напред".

Вчера представители на арабскоезичната друзка малцинствена група в Израел, която е известна с това, че подкрепя държавата и служи в армията, организира голям протест срещу закона. Според противниците му той превръща гражданите от нееврейски произход в граждани втора класа.

Нетаняху заяви, че "дълбоката връзка с друзката общност" е от съществено значение и че министерска комисия ще придвижи въпроса за "тази връзка и тези ангажименти". Законът за еврейската нация осигурява средства да се попречи на палестинци да придобиват жителство в Израел, каза още на заседанието той, цитиран от Ройтерс.

Израелският премиер отбеляза, че законът ще попречи на "експлоатирането на параграфа за събиране на семейства, по силата на който много палестинци бяха поети от Израел" от 90-те години на миналия век. "Този закон помага да се предотврати продължаващото безконтролно влизане в Израел на палестинци", подчерта той.

В Израел гражданите от арабски произход могат да кандидатстват за жителство за палестински роднина или съпруг, който живее на Западния бряг или в ивицата Газа. През 2003 г. израелските власти наложиха ограничения за събирането на семейства и изтъкнаха като мотив съображения за сигурност, отбелязва Ройтерс.

Според израелската правозащитна организация "Хамокед", която се позовава на данни на министерството на вътрешните работи, през 2016 г. броят на палестинците в Израел с такъв статут, придобит чрез събиране на семейства, е бил над 12 000.

 

Последвайте канала на

БТА
1530 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гост

2018.08.05 | 19:18

2
Мюсулманите са тумор навсякъде по света. Влизат ти в държавата правят малцинство, множат се като зайци и после искат автономия. Никога няма да се интегрират защото още от малки им вграждат ограничител на мисълта в мозъка, който не им позволява да разберат че вече не е 16 век и хората еволюират. Хора които не правят разлика между животно и жена и се дупят по сто пъти на ден за нещо което едва ли и разбират толкова, са примитивни примати. Живеят за да се размножават и да воюват за тъпата си идея че ще отидат в рая при девиците. Религия основана на перверзия и полова дескриминация.
бъди разумен

2018.08.05 | 18:28

1
Е, те това е : преди да се обединим ще трябва рязко да се разграничим.

Добави коментар

Водещи новини