Ивицата Газа е застрашена от пълен срив, предупреди ООН

  • 30 януари 2018 19:15

  • 2256
  • 0
Ивицата Газа е застрашена от пълен срив, предупреди ООН
© pixabay.com

Специалният координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов предупреди, че подложената на блокада ивица Газа е на ръба "на пълния срив", предаде Франс прес.
Младенов заяви, че за спасяването на ивицата Газа от бедствие е необходимо да се възстанови контролът на Палестинската автономна власт. В момента тази територия се управлява от ислямисткото движение Хамас.

Хамас взе властта в Газа през 2007 г. след вътрешни борби с партията Фатах на палестинския президент Махмуд Абас.
Без прехвърляне на властта "има риск Газа отново да избухне, още по-смъртоносно и насилствено отколкото досега", предупреди Младенов на годишната конференция на израелския Институт за изследване на националната сигурност в Тел Авив.

В ивицата Газа се водиха три войни между Израел и палестински въоръжени групировки от 2008 година. Анклавът е подложен на конфликти, бедност, безработица, икономически застой, режим на водата и тока и блокада от Израел и Египет. Израел обвинява Хамас за тези проблеми.

През януари САЩ обявиха, че замразяват десетки милиони долари плащания в агенцията на ООН за палестинските бежанци, която оказва значителна помощ в ивицата Газа.
"Често казвам публично, на заседания на Съвета за сигурност и на други места, че сме насред голяма хуманитарна криза. Нека бъдем ясни, днес нещата са отишли още по-далеч. Сега сме на ръба на пълен разпад на системите в Газа, с цялостен срив на икономиката, със съответните последици за социалните, политически и хуманитарни служби", заяви той.

Младенов съобщи, че ще обсъди тези поводи за безпокойство утре в Брюксел на среща на комисия за координация на подкрепата на международните донори за палестинците. Той уточни, че в срещата ще участват израелски и палестински представители и арабски външни министри.

Според Палестинската автономна власт в срещата ще участва палестинският премиер Рами Хамдала.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2256 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини