1 милион болни от холера в Йемен

  • 21 декември 2017 15:40

  • 6497
  • 0
1 милион болни от холера в Йемен
© Getty Images/Guliver

Случаите на холера в Йемен стигнаха 1 милион, заяви Международният комитет на Червения кръст. Причината е, че войната остави повече от 80% от населението без храна, гориво, чиста вода и достъп до здравеопазване, съобщава "Ройтерс".

Йемен е една от най-бедните страни в арабския свят. Тя е във война между движението хути, свързано с Иран и военната коалиция, подкрепяна от САЩ, оглавявана от Саудитска Арабия.

ООН съобщава, че това е най-тежката хуманитарна криза в света. Световната здравна организация е регистрирала 2,219 смъртни случая от началото на епидемията от холера през април, като деца са близо една трета от инфектираните.

Холерата, разпространявана с храна или вода, замърсена с човешки фекалии, причинява остра диария и дехидратация и може да убива в рамките на часове, ако не се лекува, а здравната система на Йемен практически е напълно срината. На 3 декември СЗО заяви, че още една вълна от холера може да удари в рамките на месеци след като коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, затвори въздушния, сухопътния и морския достъп, прекъсна горивото за болници, водни помпи, както и помощите за гладуващи деца. Пристанищата бяха затворени в отговор на ракети, изстреляни от хутите в Йемен.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6497 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини