Иран ще се откаже от ядреното споразумение, ако САЩ се оттеглят от него

  • 28 септември 2017 20:07

  • 4307
  • 1
Иран ще се откаже от ядреното споразумение, ако САЩ се оттеглят от него
© gettyimages (архив)

Иран ще се откаже от ядреното споразумение, постигнато с шестте големи сили, ако САЩ решат да се оттеглят от него, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирайки изявление на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф в Ню Йорк пред телевизия "Ал Джазира".

Евентуален провал на постигнатото през 2015 г. споразумение ще доведе до регионална надпревара във въоръжаването и ще засили напрежението в Близкия изток, отбелязва Ройтерс. Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята споразумението за грешка, но то се ползва с подкрепата на останалите големи сили, които го подписаха с Иран.

"Ако Вашингтон реши да се оттегли от ядреното споразумение, тогава и Иран ще се оттегли", съобщи Ал Джазира в Туитър, като се позовава на думи на иранския външен министър. "Вашингтон ще бъде в по-добра позиция, ако продължи да спазва споразумението", допълва министърът, цитиран от телевизията.

В средата на октомври Тръмп трябва да потвърди дали Иран спазва условията на споразумението. Иранските власти неведнъж са заявявали, че Техеран няма да наруши първи споразумението, по силата на което страната ограничи ядрената си програма, в замяна на отслабване на икономическите санкции.

Последвайте канала на

БТА
4307 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.09.30 | 22:38

1
гей атлантиците да плащат на тези на който ограничават техническия прогрес

Добави коментар

Водещи новини