Ердоган пристигна в Джеда, обсъжда катарската криза със саудитския крал

  • 23 юли 2017 16:00

  • 3527
  • 0
Ердоган пристигна в Джеда, обсъжда катарската криза със саудитския крал
© Getty Images/Guliver

Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва пристигна днес в саудитския пристанищен град Джеда, за да обсъди със саудитския крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд дипломатическата криза около Катар, предаде ТАСС.

Преди заминаването си Ердоган заяви, че Саудитска Арабия в най-голяма степен носи отговорност за решаването на кризата. При това той отбеляза подкрепата, която Турция оказва на емира на Кувейт шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах, който се явява като посредник в кризата. Ердоган ще се срещне с емира на Кувейт по-късно днес, а в понеделник ще замине за Катар, където ще го приеме емирът шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

Целта на двудневната обиколка на Ердоган в страните, въвлечени в кризата, е установяване на диалог, посочват източници от Анкара.
Турция е петата държава, която от началото на изострянето на отношенията в Залива значително засили дипломатическите контакти с цел сближаване на позициите на страните. По-рано с тази цел страните от Залива бяха посетени от външните министри на Германия, Великобритания и Франция и държавния секретар на САЩ. При разговорите с арабските представители западните външни министри неизменно изразяваха подкрепа на кувейтското посредничество, призовавайки страните към деескалация и диалог.

Както заяви в събота саудитският външен министър Адел бин Ахмед ал Джубейр, позицията на Рияд и неговите съюзници остава непроменена - уреждането на разногласията в Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива /Бахрейн, Катар, Кувейт, Обединените арабски емирства, Оман и Саудитска Арабия/ трябва да става в рамките на съюза.

Миналия месец Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет скъсаха отношенията с Катар и му наложиха санкции, като го обвиниха във финансиране на екстремистки групировки и подкрепа на тероризма - обвинение, което Доха отхвърли.

Ердоган е твърд поддръжник на Катар в спора с арабските му съседи от Залива. Той критикува списъка с искания на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет за слагане на край на санкциите. След като възникна кризата през юни, Турция изпрати свои части в Катар и продължава да изпраща храни, за да помогне на страната, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3527 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини