Кувейт нареди на иранския посланик да напусне страната до 48 дни

  • 20 юли 2017 21:47

  • 5896
  • 0
Кувейт нареди на иранския посланик да напусне страната до 48 дни
© gettyimages (архив)

Кувейт нареди на иранския посланик да напусне страната до 48 дни, съобщи иранската информационна агенция ИСНА, цитирана от Ройтерс.

Конфликтът започна със съдебно дело, при което иранци бяха обвинени за връзки с шпионска клетка. "Под натиска на саудитската интервенционистка политика и неоснователните обвинения за иранска намеса, Кувейт обяви, че иранският посланик Алиреза Енаяти трябва да напусне страната в срок от 48 дни", съобщи ИСНА. Според други източници това трябва да стане до 45 дни, отбелязва БТА, цитирайки Ройтерс. Кувейт освен това нареди на още 14 ирански дипломати да напуснат страната. Така той позволи само на четирима от 19-те служители на посолството да останат. Миналата година в Кувейт 23 души - 22 кувейтци и един иранец - бяха признати за виновни по обвинения в шпиониране в полза на Иран и ливанското шиитско движение Хизбула, след като при обиск бе открито скривалище с оръжия и експлозиви, припомня Ройтерс. Един човек бе осъден на смърт, а останалите - на различни срокове затвор.

Иран отрече да е замесен по какъвто и да било начин в случая, който доведе до ескалиране на напрежението на религиозна основа в Кувейт. Емирството, където има голямо шиитско малцинство, е с деликатно географско положение между двете големи регионални сили и заклети врагове - шиитски Иран и сунитска Саудитска Арабия, отбелязва Ройтерс. Кувейт освен това се опитва да посредничи между Катар и негови съседи. Четири страни от региона, включително Саудитска Арабия, обвиниха малкото, но богато и влиятелно емирство, че подкрепя терористични групировки и има връзки с Иран, и му наложиха санкции. Катар отрича обвиненията срещу него.

Филип Епитропов
5896 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини