Жената с минижуп в Саудитска Арабия, беше освободена без повдигане на обвинения

  • 19 юли 2017 19:50

  • 12872
  • 2
Жената с минижуп в Саудитска Арабия, беше освободена без повдигане на обвинения
©

Младата жена, която беше заснета да се разхожда из историческо селище в Саудитска Арабия, облечена с къса пола, беше освободена, без да й бъдат предявени обвинения, предаде БТА, цитирайки АП и АФП.

Полицията е освободила жената тази вечер и прокуратурата е приключила случая, съобщи министерството на информацията. След остри реакции в социалните мрежи младата жена беше арестувана по обвинение, че е била облечена "нескромно". Граждани заявиха, че тя е проявила незачитане на консервативните ислямски правила за обличане, приети в кралството. Във видеозаписа, разпространен в социалната мрежа "Снапчат" през уикенда, се виждаше как тя се разхожда с къса пола и къса тениска в историческата крепост в Ушайкер, село на 200 км северозападно от столицата Рияд. Министерството съобщи, че жената е признала, че се е разхождала незабулена в историческия обект, но е заявила, че записът е бил пуснат без нейно съгласие.

В Саудитска Арабия жените са длъжни да се появяват на обществени места облечени в дълга черна роба - абая, която ги покрива от главата до петите. Освен това те нямат право да шофират и имат нужда от съгласието на настойник мъж, за да работят, учат или пътуват в чужбина, припомня АФП. Правилата за облеклото важат и за чужденките.

Освобождаването на жената беше една от редките победи на защитниците на правата на жените в Саудитска Арабия, които разкритикуваха осъдителните обществени реакции. Освобождаването й без обвинение също е необичайно, подчертава Асошиейтед прес. Саудитска Арабия извършва съдебни реформи. Миналия месец крал Салман обяви, че прокуратурата ще бъде извадена от системата на вътрешното министерство и ще се подчинява пряко на монарха. Като част от промените беше назначен и нов главен прокурор.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
12872 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.07.23 | 13:58

2
САМО ЩЕ Я ВЪРНАТ В ИЗРАЕЛ

2017.07.21 | 12:52

1
оважили я и я пуснали

Добави коментар

Водещи новини