Катарският външен министър: Никой не може да диктува външната политика на Катар

12 юни 2017 19:54

Катарският външен министър: Никой не може да диктува външната политика на Катар
© Gettyimages
17916 0

Катарският външен министър шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани заяви, че никой не може да диктува външната политика на страната му, която е в дипломатическа криза със съседите си от Залива, предаде Франс прес.

"Нямаме никаква представа по какви причини" Саудитска Арабия и съюзниците й са наложили блокада на Доха, заяви министърът в Париж. "Изглежда някой цели да се отърве от Катар", добави той. "Катар е готов да седне и да преговаря (със страните от Залива) за сигурността в Залива. Никой обаче няма право да обсъжда нашата външна политика. Ние имаме независима външна политика", каза министърът, чиято страна е обвинена от Саудитска Арабия и съюзниците й, че подкрепя "Мюсюлманските братя" и терористични организации в арабския свят и че е твърде сговорчива към Иран.

Той определи като "напълно неверни" обвиненията за подкрепа на палестинското движение Хамас и на движението "Мюсюлмански братя". "Катар общува с правителства, не с движения", заяви министърът. Външният министър на Катар осъди "незаконните и несправедливи" мерки, които страните от Залива и Египет наложиха на страната му и увери, че Доха ще продължи да отдава предпочитание на "поставения на ясни основи диалог". Той обясни, че прави обиколка на "съюзниците и приятелите" на Катар, която освен Франция включва Великобритания и Германия.

На пресконференция в посолството на Катар в Париж той похвали усилията им за постигане на "отмяна на незаконните санкции", които са наложени на страната му. Катарският външен министър, който се срещна в Париж с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан, обясни, че Катар одобрява посредничеството на Кувейт, "подкрепяно от приятелски страни като САЩ", но посочи, че "няма посредничество от европейски страни".

На 5 юни Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн, Египет и други страни скъсаха дипломатическите си отношения с Катар, като го обвиниха, че подкрепя тероризма и екстремистки организации. Доха отхвърля обвиненията. Трите страни от Залива също така затвориха сухопътните и морските си граници с Катар и му наложиха строги ограничения за въздушния транспорт. Шиитският съперник на Саудитска Арабия Иран побърза да изпрати тонове хранителни продукти на Катар, а Турция, друг съюзник на Доха, също предложи помощта си.

В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Катар "незабавно да спре да финансира тероризма".

Мая Йорданова
17916 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини