САЩ използват компютърни оръжия в борбата срещу ИД в Ирак и в Сирия

  • 29 февруари 2016 21:56

  • 2622
  • 4
САЩ използват компютърни оръжия в борбата срещу ИД в Ирак и в Сирия
© Gettyimages

САЩ използват компютърни оръжия в борбата срещу групировката Ислямска държава в Ирак и в Сирия, заяви днес американският министър на отбраната Аштън Картър, цитиран от АФП.

Ние използваме компютърни средства, за да отслабим способността на групировката Ислямска държава да действа и да комуникира на виртуалното бойно поле, заяви Картър на пресконференция в Пентагона. Става дума да направим така, че доверието в тях (ИД) в социалните мрежи да намалее, да натоварим трафика в техните мрежи, за да не могат те да работят, да направим всички неща, които ще пресекат тяхната способност да командват силите си и да контролират тяхното население и тяхната икономика, заяви Картър. На същата пресконференция председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили Джоузеф Дънфорд направи паралел между физическата обсада на ИД в нейните бастиони Мосул в Ирак и Ракка в Сирия и обсадата й в кибепространството. Ще се опитаме едновременно физически и виртуално да изолираме групировката ИД, каза той.

Двамата американски представители обаче не навлязоха в повече подробности за кибероперацията на американската армия.
САЩ сега създават звено от около 6000 военни, специализирани във водене на кибервойна. Те ще бъдат поставени под командването на адмирал Майкъл Роджърс, шеф на Американската агенция за национална сигурност. Администрацията на президента Барак Обама планира да увеличи с около 15 процента средствата за водене на кибервойна за фискалната 2017 г., тоест на 6,7 милиарда долара.

На пресконференцията в Пентагона Аштън Картър призова американския Конгрес да позволи преместването на затворниците от затвора в Гуантанамо в Куба на американска земя, така че да улесни плана за закриване на този център за задържане, предаде ДПА.
Американският президент Барак Обама представи план в тази насока миналата седмица.

Филип Епитропов
2622 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.03.08 | 16:25

4
О,и аз помагам на кравите ,играя на игри !

2016.03.08 | 16:25

3
представям си каква помия има в главата ти. Нормален човек не е възможно да е толкова задръстен Ти си парче мъртво месо което смърди на тиня.

2016.03.08 | 16:25

2
гейсащ е носител на войните, уродщината, извратеността, кръвосмешението и е страната на пошлото и злото. Не спря гейсащ да се меси във всичко и да напада държави, като ги "омиротворява", вземайки им петрола или им дава "демокрация" с гейсащническите НПО-та, прави преврати, убийства и корпоративни намеси в държавите, като измества държавността с частното, което става корпоративно гейсащническо!

2016.03.08 | 16:25

1
Лъжат,псетата

Добави коментар

Водещи новини