Ливан анулира споразумението за изнасяне на боклук към Русия

  • 19 февруари 2016 17:23

  • 1648
  • 0
Ливан анулира споразумението за изнасяне на боклук към Русия
© GettyImages/Gulliver

Ливанското правителство анулира сделка с британска фирма за изнасяне на битови отпадъци в Русия, с което пропадна възможно решение на кризата с боклука, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Националният съветът за възстановяване и развитие заяви, че компанията "Чинук" не е представила в срок пред ливанските власти необходимите документи, които да потвърдят, че Русия е съгласна да приеме боклука.

Според него това означава, че сега ливанското правителство може да предяви претенции към британската фирма за 2,5 милиона долара, които тя е е предложила като гаранция, че ще получи нужните разрешителни.

Съветът каза, че компанията се е извинила за това, че не е представила документите.

Миналата седмица ливанското правителство отдели 50 милиона долара за изпълнение на първия етап от сделката с "Чинук". По информация на местни медии отпадъците щели да бъдат откарани в Краснодарския край.

В същото време, както съобщи руското министерство на природните ресурси и екологията, писмото, в което се казва, че ведомството изразява готовност за внасяне на битов боклук от Ливан в Русия, се е оказало фалшификат. Министерството заяви, че не е изпращало подобно писмо.

Властите в Краснодарския край също опровергаха информацията за преработване на отпадъци от Ливан на негова територия, отбелязва БТА.

Ливанската криза с боклука започна през юли миналата година, когато властите закриха главното сметище на Бейрут. Заради разногласия правителството не можа да намери решение на проблема, в резултат на което в околностите на столицата и на други места се натрупаха тонове боклук. Това предизвика масови протести, които започнаха през август. Протестиращите обвиняват за проблема парализата на политическата система, влошавана от междуобщностните напрежения, които се изострят от гражданската война в съседна Сирия.

Последвайте канала на

1648 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини