САЩ са готови да окажат по-голяма помощ за отвоюването на Рамади

  • 09 декември 2015 18:36

  • 2223
  • 5
САЩ са готови да окажат по-голяма помощ за отвоюването на Рамади
© Getty Images/Guliver

Американският министър на отбраната Аштън Картър заяви днес на изслушване в Сената, че САЩ са готови да помогнат на иракската армия с още съветници и техника в битката й с "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес.

На днешното изслушване в сенатската Комисия по въоръжените сили Картър каза, че САЩ ще предоставят хеликоптери и още военни съветници в битката за отвоюване на ключовия западноиракски град. Аштън Картър призова коалицията и целия свят да засилят борбата срещу Ислямска държава след атентатите в Париж и Калифорния. Трябва да положим по-големи усилия в борбата с джихадистите, каза министърът на отбраната. Време е Русия да концентрира ударите си срещу Ислямска държава, вместо да ги нанася на опозиционните сили срещу режима на Башар Асад, допълва БТА.

Иракските сили предприеха настъпление срещу Рамади, столицата на провинция Анбар. Те превзеха оперативен център и квартал в околностите на града. Бойците на "Ислямска държава" превзеха Рамади през май, което бе възприето като сериозен неуспех за иракските сили. От изказването на Картър стана ясно, че хеликоптерите и съветниците ще бъдат предоставени, ако постъпи искане от иракския премиер Хайдер ал Абади.

Иракските сили се готвят да продължат настъплението към центъра на Рамади след вчерашните им успехи, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на иракския командващ военните операции в провинция Анбар генерал-майор Исмаил ал Махлауи. Той заяви, че настъплението ще е към "правителствения комплекс и района Хуз" в централната част на Рамади. Махлауи посочи, че кварталът е главната опорна точка на "Ислямска държава" в града.

2223 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2015.12.17 | 11:36

1
Аман от помоща на краварите ! Където "помагат " и трева не расте !И на България помогнаха !Сега не можем да се отървем от помоща !Окупираха ни !

2015.12.17 | 11:41

5
Де ,само бензина да е проблем ,ще го вземем от краварите ,без пари !Нали са ни новите "братя " или сиренето е за пари ?

2015.12.17 | 11:37

3
Хахахахахахахахаха точно така е . Като си търсите постоянно някой да ви "помага", все ще сте м/у чука и наковалнята. Дървени философи а не умеят куче в гъза да ободат.

2015.12.17 | 11:36

2
Ами вземете си братушките отново. Те още ви клатят с бензин по над 2 лв. Да са ви живи и здрави.
Ааааа

2015.12.17 | 11:37

4
САЩ се готвят да укажат голяма помощ на и.д .Ще им подаряват картечници и муниции за празниците и гранати

Добави коментар

Водещи новини