Най-малко 22 са жертвите на наводнението в Босна и Херцеговина

  • 09 октомври 2024 11:44

  • 106
  • 0
Най-малко 22 са жертвите на наводнението в Босна и Херцеговина
© GettyImiges

Най-малко 22 души са загинали при тежките наводнения и предизвиканите от тях свлачища, които унищожиха цели села в Босна и Херцеговина. Стихията е нанесла огромни щети на бедната балканска страна, като ключова инфраструктура, свързваща Централна и Южна Босна, е била тежко засегната, предава Ройтерс.

Бизнеси и домове са били залети от внезапните наводнения, а добитъкът е бил отнесен. Спасителните екипи все още търсят оцелели в районите около южните градове Кониц и Ябланица, които са сред най-тежко засегнатите.

Още едно тяло е било открито във вторник в езерото на село Бутурович Поле, с което броят на загиналите нарасна до 22 души, като шестима души все още се водят за изчезнали. Говорителят на правителството на кантон Херцеговина-Неретва, Дарко Юка, заяви, че е твърде рано да се говори за точни цифри, но щетите ще бъдат огромни.

Железопътната линия, свързваща босненските градове с хърватското пристанище Плоче, е напълно разрушена в 17-километров участък към южния град Мостар. Около 200 метра от железопътните релси висят във въздуха, вследствие на свлачищата.

Ден на траур в Босна в памет на жертвите на опустошителните наводнения

"Ежедневната загуба на приходите от товарни и пътнически превози възлиза на 280 хил. босненски марки (280 хил. лв)," заяви говорителят на регионалната железопътна компания Железници на Федерация БиХ, Самир Кадрич. Според него щетите ще възлязат на десетки милиони марки, като ремонтните дейности се очаква да започнат следващата седмица.

Много босненски експортни компании, като ArcelorMittal Zenica, Adriatic Metals и Aluminium Industries, обичайно транспортират продуктите си до пристанището Плоче чрез железопътен транспорт. Базираният в Обединеното кралство Adriatic Metals съобщи, че ще използва автомобилен транспорт, докато железопътната линия не бъде възстановена напълно.

Последвайте канала на

Калина Христова
106 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини