В Северна Македония коментират предстоящата среща на Радев и Силяновска в София

  • 13 септември 2024 09:12

  • 418
  • 1
В Северна Македония коментират предстоящата среща на Радев и Силяновска в София
© Novini.bg/ Canva

Срещата между българския президент Румен Радев и президента на Северна Македония Гордана Силяновска, която пристига в София, за да присъства на представлението на операта "Набуко", която Националната опера и балет на Северна Македония ще представи на сцената на Софийската опера, е в центъра на вниманието на медиите в Северна Македония. За отразяване на визитата на Силяновска в София пристигат екипи на няколко телевизии, а в медиите в страната се коментира предстоящата среща. 

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1315

Попитана за срещата в интервю за ТВ Сител, посланикът на САЩ в Северна Македония Анджела Агелер каза, че е добре, че такава среща ще има, защото „тези връзки в региона са много важни".

"Вие сте съседи и колкото по-силни са отношенията между съседите, толкова по-безопасна, по-просперираща и стабилна може да бъде всяка държава”, заяви Агелер.

Според радио "Лидер" Гордана Силяновска ще се срещне с Румен Радев, „за да обсъдят възможностите за развитие на двустранното сътрудничество”. От медията казват, че "срещата ще бъде посветена на общите регионални предизвикателства и възможностите за укрепване на политическите и икономически отношения между двете държави, като разговорите ще включват и нови възможности за развитие на дипломатическите отношения”.

Днешната визита на македонския президент Давкова ще се използва за нови атаки срещу България

Според ТВ Канал 5 на предстоящата среща „не се очаква да бъдат отваряни съществени теми, а разговорите целят да послужат за успокояване на атмосферата в отношенията между двете страни”. 

„Срещата идва в предизборния период за България, но и след поредица от послания на премиера (Християн) Мицкоски и (външния) министър (Тимчо) Муцунски, че са готови за диалог с официална София, след като в страната се сформира стабилно правителство. Двамата на няколко пъти заявиха, че смятат условието за продължаване на евроинтеграционния път на (Северна) Македония с вписването на българите в конституцията за неприемливо и български диктат, но са готови да подкрепят конституционни промени с отложено действие като гаранция, че (от страна на България) няма да има нови блокади по време на преговорите. Официална София пък на няколко пъти досега повтори, че който и да състави бъдещото правителство там, позицията ѝ няма да се промени”, съобщава медията.

Че „това е добър начин за затопляне на отношенията и създаване на по-добра атмосфера в политическата комуникация” между България и Северна Македония казва пред Радио Свободна Европа и бившият вицепремиер по европейските въпроси и бивш посланик на Северна Македония в САЩ Васко Наумовски.

„Вярвам, че след това посещение ще имаме шанс за нови посещения, нов начин на комуникация, чести срещи, които в крайна сметка може да доведат до някакъв напредък в бъдеще“, казва Наумовски.

Бившият посланик на Северна Македоня в Дания Мухамед Халили посочва пред радио „Свободна Европа”, че визитата е "в рамките на т.нар културна дипломация на Силяновска-Давкова и с подобни съвместни изяви на президентите на двете страни се създава приятелски климат за по-нататъшен диалог по чувствителните въпроси между Северна Македония и България”. 

"Културната дипломация не замества решаването на реални проблеми, правата на българите в Северна Македония не могат да бъдат пренебрегвани", пишат на фейсбук страницата си, която продължава да е активна, от заличеното в Северна Македония сдружение „Иван Михайлов” в Битоля. В съобщението се припомня, че „зад настояването за правата на българския народ в (Северна) Македония да бъдат дадени конституционни гаранции” стоят  всички 27 държави в ЕС, което е залегнало и в приетата преговорна рамка за бъдещите преговори за присъединяване на страната към ЕС. 

Президентът на РС Македония е на първо посещение у нас

„Очакваме президентът Румен Радев да продължи да се държи с достойнство и твърдост, както досега, и да напомни на колегата си, че вписването на българите в конституцията, прекратяването на речта на омразата и спазването на историческата истина са неотменими изисквания, залегнали в Договора за добросъседство и френското предложение. Стига вече празни жестове – време е за реални действия”, пише в съобщението.

Попитан за очакванията си от визитата на Силяновска в София премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски заяви, че правителството смята да гради добросъседски отношения, предаде БТА.

„Нашето мото е, че не искаме чуждото, но своето не даваме, а изграждането на добросъседски отношения е европейска ценност и трябва да продължаваме така. Министър-председателят на Косово Албин Курти беше на работно посещение при мен, организираме среща и с министър-председателя на Албания Рама, дали в Тирана или в Скопие, организираме посещение на министър-председателя на Република Сърбия (Милош) Вучевич в Скопие, предполагам, че в следващия период ще има подобни срещи с (гръцкия премиер Кириакос) Мицотакис и министър-председателя на България. Видяхме се на срещата на НАТО в САЩ. Нашата цел е да изграждаме добросъседски отношения и ще продължим да го правим. Имаме своите позиции по отношение на нашите интереси. Ние ще се борим за нашите интереси като държава и това не трябва да е странно”, заяви Мицкоски.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
418 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.13 | 11:45

1
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy

Добави коментар

Водещи новини