Почина прочут сръбски музикант

  • 04 септември 2024 14:08

  • 1108
  • 0
Почина прочут сръбски музикант
© Freepik

Сръбският рок музикант и фронтмен на групата „Рибля чорба“ Борисав Бора Джорджевич почина днес на 72 години, предаде Танюг.

„Уважаеми приятели, с тъга и съжаление ви съобщаваме, че ни напусна нашият приятел и брат Борисав Бора Джорджевич. Почивай в мир, скъпи наш Боки“, написа групата във Фейсбук профила си днес.

Джорджевич е починал в словенската столица Любляна, където е бил на болнично лечение. 

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че „един великан“ си е отишъл от света. 

„Той ни остави наследство с песента си и с огромната си любов към Сърбия. Нека е вечна славата му и Бог да прости душата му“, написа Вучич в Инстаграм профила си.

Председателят на парламента Ана Бърнабич отбеляза, че музикантът е оставил голяма следа с музиката си и е белязал цяла една епоха.

„Когато си отидат легенди, на всички ни трябва време да обработим тази информация. Искам преди всичко да изразя съболезнования на семейството, приятелите, членовете на групата и сътрудниците му“, каза Бърнабич пред сръбската телевизия „Първа“.

Сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ивица Дачич каза, че с музиката на Бора са отраснали много поколения, а музиката му продължава да се слуша и от най-младите.

„Музиката, на която е посветен цял живот и е създавана с огромна любов и талант, тя е абсолютно вечна и ще продължава да вдъхновява много поколения. Творчеството на Бора остава евъргрийн на сръбската музикална сцена заради специфичния стил, чувствителността и истинския творчески талант, който той притежаваше“, написа Дачич в профила си в Телеграм, пише БТА.

Рапър почина внезапно след припадък на сцената

Борисав Бора Джорджевич започва музикалната си кариера още като ученик, а през 1972 г. създава първата си група „Заедно“, с която записва няколко песни. През 70-те години той записва песни и с групите „Хайдук Станко и ятаци“, „Здраво“ и „SOS”, от която произлиза и създадената през 1978 г. „Рибля чорба“.

„Рибля чорба“ се превръща в една от най-известните в бивша Югославия групи. Някои от песните, които Джорджевич пише, съдържат политическа критика и провокативни стихове. Последният албум на групата излиза през 2019 г. Бора е автор и на няколко стихосбирки.

През 2021 г. Бора е удостоен от сръбския президент с орден „Звездата на Караджордже“ - първа степен. Наскоро получи и почетен орден от президента на босненската Република Сръбска Милорад Додик.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1108 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини