Еманюел Макрон в Белград: ЕС се нуждае от силна Сърбия, както и Сърбия се нуждае от силен и суверенен ЕС

  • 30 август 2024 14:21

  • 153
  • 2
Еманюел Макрон в Белград: ЕС се нуждае от силна Сърбия, както и Сърбия се нуждае от силен и суверенен ЕС
© Getty images (архив)

В интерес на Франция е Сърбия да работи възможно най-много с Европа, както е в интерес на ЕС да се разшири към страните от Западните Балкани, а Сърбия е първата от тях, каза късно снощи френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на по време на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. в Двореца на Сърбия (бившия кралски дворец) след срещата им в Белград, предаде ТАНЮГ, цитирана от БТА.

„Френският интерес е Сърбия да работи колкото е възможно повече с Европа, защото когато гледам картата, виждам, че не сме далеч един от друг и наистина искам да имаме суверенна Европа, силна, автономна, която контролира по-добре нейната енергийна политика, миграцията, в която има сигурност, която е по-малко зависима от различни други партньори. Затова трябва да имаме структурно партньорство с тези, с които споделяме еднакво географското пространство, защото ние сме там, където сме“, каза Макрон по време на пресконференцията.

Стопанинът на Елисейския дворец добави, че в този контекст Франция иска и се стреми да работи все повече, за да направи балканската държава част от Европа.

„Правим това чрез двустранни партньорства. Укрепваме нашите промишлени, икономически, интелектуални връзки и всичко това укрепва общата ни визия, можем да създаваме работни места, имаме обща интелектуална сила, която ние изграждаме и така ставаме повече зависими един от друг и по-малко от тези, които са по-далеч от нас“, допълни Макрон.

По думите на Макрон всяка страна кандидатка за членство в ЕС има своя собствена програма и свой собствен календар по пътя към присъединяването към Съюза, като обясни, че това е процес, основан на постиженията.

„Има трудности, разбира се, защото по този път има въпроси, които са много чувствителни, които са от политическо естество, като въпросите за отношенията между Белград и Прищина. И това е нещо, което трябва да решим заедно, и знаем, че този въпрос е от съществено значение по пътя на интеграцията към Европейския съюз“, каза Макрон в отговор на журналистически въпрос какви са шансовете за ускоряване на интеграцията на Сърбия и Западните Балкани в ЕС.

По време на срещата между Макрон и Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. вчера стана ясно, че Сърбия ще закупи 12 нови изтребителя „Рафал“ от френската компания "Дасо Авиасион" за общо 2,7 милиарда евро.

 

Сърбия купува 12 френски изтребители "Рафал" за общо 2,7 милиарда евро

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
153 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.08.30 | 15:38

2
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy

2024.08.30 | 14:47

1
Честит имен ден на Александър Вучич и на Сашко Томов - соросоиден лгбт драскач, на който ще му дойде акъла, но май прекалено късно.

Добави коментар

Водещи новини