Голям горски пожар гори близо до морски курорт в Северна Албания

  • 30 юли 2024 15:34

  • 457
  • 1
Голям горски пожар гори близо до морски курорт в Северна Албания
© Getty Images/Guliver

Пожар се е разпространил с бърза скорост през нощта в горската местност Мал Шънджѝн близо до морския курорт Шънджѝн, Северозападна Албания, съобщи Евронюз Албания. 

Въпреки намесата на противопожарната служба с персонал и превозни средства, опасността остава висока, а пламъците са застрашили жилища и бизнеси край града.

По сведения на медията албанските власти работят за евакуация на гражданите в зоната.

Албанският вътрешен министър Таулянт Бала отиде да инспектира отблизо усилията за потушаване на пожара по-рано днес.

Ситуацията е „много тежка и опасността продължава да е висока“ в района на Шънджин, написа Бала във Фейсбук.

Генералният директор на албанската противопожарна служба Арбѐн Ца̀ра информира, че за борбата с пламъците още от тази нощ са били ангажирани 20 пожарни коли, 2 военни противопожарни превозни средства и повече от 80 души оперативни сили от албанската противопожарна служба и Държавната полиция на Албания. В потушаването на огъня тази сутрин се е включил и хеликоптер, допълни Цара.

Голям горски пожар край албанския град Кавая, двама души са арестувани за умишлен палеж

Кметът на община Лежа, в която се намира пожарът, Пйерѝн Ндрѐу каза, че ситуацията е „безпрецедентна“, тъй като силният вятър е разпалил огъня и е застрашил домове и хотели в зоната Ра̀на е Хѐдун (Rana e Hedhun) северно от Шънджин, предаде АТА.

Пожарът е бил активен от няколко дни, но късно в понеделник посоката на вятъра се е променила, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Албанските въоръжени сили.

От армията допълниха, че около 13 горски пожара са били потушени в последните 24 часа, а други седем все още остават активни на територията на цялата страна.

Албанската полиция, цитирана от Ройтерс, съобщи, че 64-годишен мъж е бил арестуван в крайбрежния град Дуръс за причиняване на пожар, който е унищожил голяма площ, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
457 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.30 | 16:23

1
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman

Добави коментар

Водещи новини