Парламентът на Северна Македония трябва да гласува новото правителство с премиер Християн Мицкоски

  • 23 юни 2024 10:21

  • 460
  • 3
Парламентът на Северна Македония трябва да гласува новото правителство с премиер Християн Мицкоски
© Novini.bg/ Canva

Днес по обед продължава заседанието на парламента на Република Северна Македония, на което най-късно до полунощ депутатите ще трябва да гласуват правителството на страната, предложено от Християн Мицкоски. Вчера носителят на мандата за съставяне на правителство представи приоритетите му, а опозицията остро реагира на това, че предизборните обещания на ВМРО-ДПМНЕ не присъстват в програмата на кабинета.

„Според информацията, с която разполагаме, ситуацията в няколко области е близка до клинична смърт, институциите са в колапс. Ние ще реагираме решително и обществеността ще бъде информирана за всичко. Няма да искам 100-дневен меден месец, а обявявам инвестиции веднага, още във вторник инвестиция от над 400 милиона евро, след това намаляване на данъците и увеличение на пенсиите“, каза в пленарната зала Християн Мицкоски.

Днес депутатите от Северна Македония ще гласуват правителството на Християн Мицкоски

По думите му правителството ще остане ангажирано с европейската интеграция и ще работи за хармонизиране на политиките с европейските стандарти, напредвайки към целта за пълноправно членство в Европейския съюз.

Според опозицията обаче между програмата на бъдещото правителство и предизборните обещания има сериозно разминаване. В изявлението си координаторът на парламентарната група на СДСМ Оливер Спасовски заяви, че обявеният приоритет за интеграция в ЕС е различен от „концепцията през последните години на ВМРО-ДПМНЕ”, че в програмата „няма дума за анулиране на Преспанския договор или за прекратяване на Договора с България”.

 Факт е, че няма план как ще промените преговорната рамка, за която преди години казахте, че няма приемете”, заяви  Спасовски.

На критика бяха подложени и проектите, включени в програмата на правителството, които според опозицията нямат срок за изпълнение и финансова аргументация, а договорът с консорциума на "Бехтел" и "Енка" за изграждане на Коридори 8 и 10-Д,  който от ВМРО-ДПМНЕ остро критикуваха, е част от програмата на правителството. 

В предизборния период ВМРО-ДПМНЕ заяви, че гражданите са техен фокус, но не дават конкретен отговор какво ще се случи с техните заплати, с тяхната покупателна способност през 2028 г., критиката на бившия визепремиер по икономическите въпроси в правителството на Димитър Ковачевски Фатмир Битичи. 

От Левица атакуваха програмата, твърдейки, че единствената част, която заслужава вимание всъщност тя копира програмата на самата Левица, а кадровият капацитет на бъдещото правителство е слаб.

В залата се чуха твърдения за това, че в програмата не е споменат и заема от 1 милиард евро, който Мицкоски обяви, че е договорен правителство с правителство, при ниска лихва, а с кого и за какво ще бъде използван ще каже, след като правителството бъде гласувано, че бъдещите министри на ЗНАМ, която се обявява за лява формация всъщност застават зад десни мерки, че това е най-голямото по брой на министри правителство, с най-малко жени в него, че за стратегическите интереси на страната е лицемерие кандидат за министър да е последовател на режима на Путин.

"Ще бъдат необходими изключителни усилия и подкрепа от страна на обществеността, за да се върне страната в правилния път. Мицкоски ще има трудна задача. Имаме държава, доминирана от корупция и инфлация, която трябва да се трансформира в нова, нормална с икономическа и правна сигурност страна", заяви Антоние Милошоски от ВМРО-ДПМНЕ.

Според Правилника за дейността на парламента заседанието за обсъждане на програмата и състава на правителството на Северна Македония може да продължи най-много два дни, като гласуването трябва да приключи най-късно утре в полунощ. Правителството ще бъде избрано, ако за него гласува мнозинството от общия брой на депутатите.

Парламентарното мнозинство, което се очаква да подкрепи новото правителство в законодателния орган е 78 депутати.

В новото правителство, предложено от Мицкоски, ще има 24 членове, 20 от които с ресори. Като премиер Християн Мицкоски ще има петима вицепремиери.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
460 3

Коментари 3

Добави коментар

2024.06.23 | 10:25

1
Дано и македонците намерят своето ВЕЛИЧИЕ, дано намерим и един към друг пътя на помирение!
Браво!

2024.06.23 | 12:44

3
Александър Македонски - Велики!

2024.06.23 | 12:36

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини