Разработиха дигитален двойник на "Света София"

  • 19 юни 2024 16:36

  • 482
  • 1
Разработиха дигитален двойник на "Света София"
© Pixabay

Храмът "Света София" в Истанбул, който през 2020 г. с указ на президента Реджеп Тайип Ердоган бе превърнат в джамия (Ая София - Кебир джамии- Шерифи), представлява един от най-величествените шедьоври на света между ислямския изток и християнския запад.

Устояла на различни превратности в продължение на близо 15 века, "Света София" през 1985 година бе включена в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

Величественият религиозен храм е сред най-посещаваните от туристите обекти на Истанбул и в света. Според статистиките над 3 млн. души от чужбина и от страната я посещават годишно.

В същото време обаче това уникално творение от Византийската епоха подлежи и на износване поради многобройните посетители и климатичните ефекти. Не на последно място е рискът от земетресения, посочват специалистите.

Нейното опазване е една от главните грижи на Главната дирекция на фондациите към турското министерство на културата и туризма, която е оторизирана за опазването на историческите и културни ценности. По проект на институцията е изработен "дигитален близнак" на "Света София", съобщи ТРТ Хабер, предава БТА. 

В рамките на разработения от екип специалисти “цялостен план“ в продължение на две години е бил сканиран почти всеки сантиметър от обекта. Дигиталният прототип осигурява възможност дори ако при евентуално земетресение храмът се срути, да може да бъде възстановен в оригиналния му вид, разказа г-жа Шенгюл Конджагюл, началник отдел „Произведения на изкуството и строителни работи“ към Главна дирекция на фондациите, която е един от ръководителите на проекта.

По думите й в структурата на този интегрален проект са  включени всички данни от предишни проекти, бележки, скици, фотоси, произведения, посветени на "Света София".

"За нас беше много важно всичко това да го съберем и обединим, за да запазим универсалната стойност на храма. Това е и ценното на този проект", казва тя.

Интересен момент е, че чрез статичното моделиране на сградата са набелязани онези части, които са подложени на най-голям риск, в резултат на това се прилагат предварително и предпазни мерки. 

Истанбул въвежда 25 евро такса за чужденци за посещение на "Света София"

Преди това през 15-вековното й съществуване "Света София" два пъти е била реставрирана. Първия път през 1572 г., когато сградата е възстановена и подсилена под ръководството на Мимар Синан, един от най-талантливите архитекти на света, който по това време е бил главен архитект на Истанбул.

Доста по-късно, през 1847  г. "Света София" е ремонтирана основно от братята Фосати, прочути швейцарски архитекти, по нареждане на султан Абдулмеджид. Те утрепват купола и сводовете, подсилват колоните и реставрират декорациите отвън и вътре в сградата. 

"Новият дигитален проект е най-мащабният в многовековната история на "Света София". Тя е много специален обект, служила е и за църква, и за джамия и привлича голямо внимание. Целта ни е да премахнем проблемите в конструкцията, да я представим на хората по по-безопасен начин и да я предадем на бъдещите поколения в оригиналния й вид. Дигиталният близнак на Света София ще бъде запазен в архивите. Нека и след 500 години, докато светът съществува, хората да виждат Света София такава, каквато е била, когато е била построена за първи път", каза ръководителката на проекта. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
482 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.19 | 21:50

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини