Албания произведе първия си брониран военен автомобил

  • 18 юни 2024 11:19

  • 1040
  • 3
Албания произведе първия си брониран военен автомобил
© Getty Images (архив)

Прототипът на първия брониран военен автомобил албанско производство „Шо̀та“ (Shota) беше представен на международното изложение за отбрана „Юросатори“ (Eurosatory) в Париж, предаде Албанското радио и телевизия.

Албания участва за първи път, и то с компания, която е изцяло албанска, на това изложение, на което вземат участие близо две хиляди компании от цял свят, отбелязва медията. 

„Шота“ е производство на компанията ТИМАК (TIMAK) на Арйѐта Пу̀ца от североизточния албански град Булкиза и нейния екип, който се състои на 75% от момичета.

Участието на Албания в изложението „Юросатори“ беше определено като важен момент от албанския министър на отбраната Нѝко Пелѐши.

Важен момент, който отбелязва първото участие на Албания на това значимо международно събитие и който представлява голямо постижение за нашата отбранителна индустрия, заяви Пелеши, цитиран от БТА.

Бронираният автомобил е оборудван с напреднала технология и може да се използва в широк спектър военни и граждански операции, включително транспорт на войски, спасителни операции и мисии, свързани със сигурността. Целта на създаването на този автомобил е укрепване на албанската военна индустрия и не само, информира Албанското радио и телевизия.

Изложението „Юросатори“ в Париж, на което участват делегации от различни страни и представители на САЩ и НАТО, ще продължи до 21 юни.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1040 3

Коментари 3

Добави коментар

2024.06.18 | 11:51

1
До къде стигнахме ние умните купуваме.

2024.06.18 | 12:49

3
оборудването включва ли биде?

2024.06.18 | 12:01

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини