Японският експерт по земетресенията Йошинори: 7 по Рихтер в Турция ще удари и България!

  • 13 юни 2024 15:50

  • 38135
  • 2
Японският експерт по земетресенията Йошинори: 7 по Рихтер в Турция ще удари и България!
© gettyimages

7 по Рихтер в Турция ще стигне и до България. За това предупреди свтовно известен сеизмолог – японският експерт по земетресенията Мориваки Йошинори, който наскоро привлече вниманието с изявленията си за земетресения в Турция. Той обяви списък с провинции, в които се очакват земетресения с магнитуд 7 или повече.

Мориваки, който често прави изявления за възможно земетресение в Мраморно море, този път алармира и за други опасни провинции на югоизток от България.

Експертът по земетресения привлече вниманието на обществеността към района на Чанаккале с множеството вторични трусове, по 20-30 пъти на ден в този район, продължаващи и до днес.

Това е предвестник на голямо земетресение в бъдеще, като то ще засегне и съседните държави Гърция и България отчасти, алармира японският специалист.

„Можем да кажем, че ще е най-опасно в района на Чанаккале. Защото малките земетресения не предотвратяват възможни големи земетресения“, отбеляза той.

Експертът отбеляза, че е предвидил последното силно земетресение с магнитуд 4,9, станало на 4 март, в окръг Чанаккале.
Японският експерт по земетресения и строителен инженер привлече вниманието с изявленията, които направи след земетресението на 6 февруари 2023.

„След 2019 г. земетресения с магнитуд 4 и 5 продължават да се случват от време на време в Турция. Това не може да се каже, че е предвестник на голямо земетресение, но имаме повече от всякога увеличена сеизмична активност в района“, каза той.

Потоп: 30-метрово цунами и земетресение от 9 по Рихтер заплашват САЩ

Експертът по земетресенията издаде предупреждение за земетресение за 4 региона. Той обяви, че се очаква силен трус особено в Инегьол, Бурса, Бандърма и Балъкесир.

Според предупрежденията на Мориваки, след земетресението с магнитуд 3,5 по Рихтер в Мраморно море, до Гемлик, което е недалеч от Истанбул, имаше други периодични земетресения в региони като Коня и Малатия. Тези земетресения са предшественици на голямо земетресение. Южната и северната разломни линии се задействат взаимно. Особено Бурса-Гемлик. Има риск от земетресение над 7 на места като Балъкесир и Ялова. Малки, но чести земетресения се случват в района на Бандърма.

Това са признаци на голямо земетресение.

Йошинори обрърна внимание на новата разломна линия, която се появи и в Бурса.

„Не трябва да се тревожите за това. Над 60 процента от земетресенията в Япония възникват в нови разломни линии.“

От друга страна друг известен турски сеизмолог проф. д-р Наджи Гьорюр често предупреждаваше за риск от земетресение от 7 или повече, особено след земетресението в Кахраманмараш.

„Съдбата на провинциите, живеещи на тази разломна линият, ще бъде като Кахраманмараш и Хатай“, предупреди той.

И двамата специалисти изброяват провинциите в Турция, изложени на най-голям риск от земетресение, както следва:

Ескишехир, Денизли, Мугла, Ерзинджан, Кайсери, Токат, Кахраманмараш, Хатай, Коджаели, Османие, Бингьол, Коня, Ерзурум, Айдън, Балъкесир, Бурдур и Маниса.

По думите на турския учен проф. д-р Мехмет Али Кая през град Пловдив минава голям разлом, който стига до Одрин и се очаква да причини земетресение с магнитуд до 7 по скалата на Рихтер.

Цикъл на повторяемост е неизвестен.

Най-застрашените населени места са Чирпан, Пловдив и Стара Загора.

Когато разглеждаме Одрин, трябва да вземем предвид не само земетресенията, които могат да се случат в Мраморно море и залива Сарос по линията на разлома на Северен Анадол, но и земетресенията, които могат да се случат в България и Гърция, заяви директорът на приложния и изследователски център за управление на природни бедствия на Тракийския университет в Одрин проф. д-р Мехмет Али Кая, пише Марица.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
38135 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Дечо Дечев

2024.06.13 | 18:44

2
Ти безименен тъпако за какво наказание говориш - че в Турция гласуват хора не знаещи Български за тази противо конституционна партия която трябва се забрани .
Щом трябва

2024.06.13 | 16:46

1
Би било справедливо наказание за превръщането на "Св. София" в джамия.

Добави коментар

Водещи новини