Предизборна кампания със стрелба в Румъния

  • 07 юни 2024 13:13

  • 230
  • 1
Предизборна кампания със стрелба в Румъния
© Pixabay

45-годишен мъж е бил прострелян с еърсофт пистолет в румънския град Буфтя по време на предизборни дейности във връзка с изборите за евровота в неделя, съобщи Диджи24. 

„На 6 юни, около 22:05 ч., полицията в Буфтя е получила сигнал на телефон 112 за това, че на същата дата, около 19:00 ч., на улица в града, мъж на 45 години е нападнат физически, чрез стрелба с пистолет тип еърсоф от друг мъж на 29 години, живеещ в района.

По първоначална информация в момента, в който е била нападната, жертвата е извършвала предизборна дейност“, гласи прессъобщение на местната полиция. 

Пострадалият е с натъртване на крака. 29-годишният нападател е открит и задържан от органите на реда за по-нататъшно разследване. 

Въпреки инцидента повече от половината румънци или 57,8 процента смятат, че европейските и местни избори, които ще се произведат в Румъния на 9 юни, ще бъдат организирани правилно и честно, показва най-новото проучване на социологическата агенция ИНСКОП, публикувано днес, съобщава БТА. 38,2 на сто са на обратното мнение, а 4 процента не знаят или не отговарят.

В тази връзка Централната избирателна комисия реши, че в изборния ден ще представя информация за вота в реално време, а след закриване на секциите данните от протоколите ще бъдат публикувани на сайта на ЦИК.

Застреляха мексиканска кметица с 19 куршума

“Преди четири години предизборната кампания за местните избори беше нетипична, предвид мерките, наложени от пандемията от КОВИД. Тази година кампанията за местните избори засенчи тази за Европейски парламент. Нетипично е, че двете партии в управляващата коалиция - Социалдемократическата и Национално-либералната - имат обща листа за Европейски парламент, но отделни кандидати за много важни позиции в местната администрация, какъвто е случаят с кандидатите за кмет на Букурещ”, отбелязва в свой материал по темата Аджерпрес.

В продължение на 30 дни, считано от 10 май, кандидатите - над 200 000 на тези избори през юни - се опитваха да убедят избирателите да гласуват за тях.

Близо 19 000 ще са избирателните секции в Румъния в неделя. 915 ще са те в чужбина - най-много в Италия (150), Испания (147) и Великобритания (104). Над 18 900 000 румънски граждани се очаква да гласуват. Изборният ден ще започне в 7:00 ч. местно (и българско) време и ще приключи в 22:00 часа. Гласоподавателите, които са в секциите в 22:00 часа, както и тези, които се редят на опашка отпред, ще могат да упражнят правото си на глас до 23:59 часа, уточняват от ЦИК.

Днес в Румъния е последният ден на кампанията за европейските и местни избори в Румъния. От полунощ започва предизборна тишина, когато е забранена изборната агитация.  

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
230 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.07 | 19:00

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини