Люпчо Палевски отрича да има нещо общо с двойното убийство в РСМ

  • 06 юни 2024 06:10

  • 1265
  • 1
Люпчо Палевски отрича да има нещо общо с двойното убийство в РСМ
© МВР/ РСМ

Повече от седем часа е продължил първият разпит в прокуратурата на Република Северна Македония на основния заподозрян на двойното учийство на 14-годишната Ваня Гьорчевска и 74-годишния Панче Жежовски - Люпчо Палевски-Палчо - след екстрадирането му от Турция. 

По думите на адвоката на Палевски Мариян Витановски, Палевски изцяло отрича връзка с престъплението, отрича връзка с подсъдимите на каквото и да било основание, отрича наличие на заговор за извършването на деянието, твърди, че не е виновен, не е извършил и "не е предприемал действията, посочени в заповедта за разследването му".

"Той посочи факти и определени доказателства, които ще предоставим допълнително. Не знаем с какви доказателства разполага прокуратурата, защото до този етап от процедурата дори не сме имали възможност да направим проверка. Засега се придържаме към това и твърдението му, че не е извършител на престъплението. Причините, поради които той смята, че е обвинен за деянието, са някакви предишни вражди и дори политически неразбирателства с определени представители на властта", заяви адвокатът на Палевски пред медиите, които цял ден чакаха пред прокуратурата. 

Люпчо Палевски твърди в писмо, че е невинен и е жертва на публичен линч

Той заяви, че не е запознат с доказателствата на прокуратурата, с които тя повдигна обвинения срещу останалите трима по делото, обвинени в съизвършителство, но "става дума за самопризнания на останалите подсъдими, устни доказателства от всички, или само от отделни лица от подсъдимите" по случая. 

В интервю за предаването „360 градуса” в понеделник главния прокурор на Република Северна Македония Люпчо Коцевски заяви, че всички доказателства по делото са събрани и сред тях има и материални доказателства, както и резултати от направените експертизи и от аутопсията.

Първият разпит на Палевски, след като беше върнат в Република Северна Македония от Турция, където преди шест месеца беше арестуван, се е забавил, за да бъде направена експертиза на телефоните му и някои други вещи, с които той пристигна в Скопие.

Информация, че Палевски е на разпит медиите в страната разпространиха в ранните следобедни часове и според тях той е бил изведен от затвора в Шуто Оризари, където е с мярка 30-дневен арест, още преди обед. 

Преди дни основната прокуратура в Скопие внесе обвинителен акт срещу трима от обвиняемите за отвличането и убийствата на 14-годишната Ваня Гьорчевска и 74-годишния Панче Жежовски-Боре - Видевски, Велибор Манев и Влатко Кешишов. Бащата на Ваня Гьорчевска - Александър Гьорчевски, който е обвинен в помагачество в отвличане чрез предоставяне на информация за движението на Ваня, също ще отговаря пред съда, а заради това, че Люпчо Палевски-Палчо напусна страната преди полицията да успее да разкрие случая и бе арестуван в Турция след издадена международна заповед за арест, разследването срещу него се осъществява в момента.

„Като съизвършители, заедно с друг заподозрян, срещу когото се води разследване за същите престъпления, те (тримата обвиняеми) са планирали отвличането на 14-годишното дете Ваня Гьорчевска, за да принудят член на семейството ѝ да даде пари за откуп ”, пише в съобщението на прокуратурата в Скопие за вече внесеното обвинение срещу тримата, към което ще бъде присъединено и това на Палевски. 

В интервюто си в понеделник главният прокурор Люпчо Коцевски отказа подробности, "защото става дума за чувствителен случай".

„В обвинителния акт е дадено ясно описание на действията и ясно е посочено основанието, на което на подсъдимите са повдигнати обвинения. Мотивът също е посочен, а по отношение на други подробности, не искам да ги коментирам, защото става въпрос за дете, което е убито по брутален начин, което означава, че преди това е страдало”, каза Коцевски, предава БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1265 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
sdsd

2024.06.06 | 07:56

1
А защо бяга тогава гадината!

Добави коментар

Водещи новини