Силен трус удари Турция

  • 05 юни 2024 13:59

  • 1270
  • 0
Силен трус удари Турция
©

Земетресението с магнитуд 4,1 по Рихтер, което се случи тази сутрин в района Самандагъ в окръг Хатай, Южна Турция беше почувствано осезателно в региона и предизвика кратка паника сред населението в района.

Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД) обяви, че земетресението е станало в 10.37 часа днес. Епицентърът на труса е бил на 25 км от окръжния център Хатай, 114 км от Адана и 161 км от Мерсин. Трусът е регистриран на дълбочина 6 км.

Земетресението е усетено от хората в градовете в региона Искендерун, Адана, Газиантеп, както и в Северна Сирия, уточнява "Марица".

Земетресение разлюля Турция

Докато трусът предизвика безпокойство, се разбра, че според първоначалните констатации не е имало сигнали и информация за ранени и сериозни материални щети.

Обсерваторията Кандили към истанбулският университет Богазичи също обяви, че земетресението е с магнитуд 4,1 по Рихтер.

След разрушителните земетресение от 6 февруари 2023 г, в района на Хатай има увеличена сеизмична активност.

Главният град Антакия беше буквално изравнен със земята през 2023 г., като над 50 на сто от сградите бяха разрушени.

Стотици вторични трусове са регистрирани от тогава в района.

На 10 януари 2024 г. осезателно земетресение с магнитуд 4,2 по скалата на Рихтер отново беше регистрирано в района Самандагъ в Хатай. Земетресението беше усетено и в околните провинции и области и предизвика краткотраен страх и паника.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1270 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини