Румъния е първенец в ЕС по незаконна проституция

  • 27 май 2024 13:08

  • 755
  • 3
Румъния е първенец в ЕС по незаконна проституция
© Getty Images (архив)

Румъния е на първо място в ЕС по незаконна проституция и сексуална експлоатация на малолетни, се посочва в документ на румънското правителство, озаглавен „Национална стратегия срещу трафика на хора за периода 2024-2028 г.“ и цитиран от Диджи24.

„Ние сме в средата на предизборната кампания и в година, в която се провеждат избори за всички длъжности с обществено значение в Румъния, но теми като трафика на хора и сексуалната експлоатация на жени или деца сякаш липсват в обществения дебат”, се отбелязва в документа. В него като стратегическа цел е заложено до 2030 г. да бъдат премахнати всички форми на насилие срещу жени и момичета. 

Проститутките в Белгия - вече с трудов договор, отпуск и право на майчинство

Правителството на Румъния предлага в края на 2028 г. в страната да заработи „национална система за борба с трафика на хора, която ще разполага с необходимите ресурси и ще се разпорежда ефективно с тях“. В нейните рамки централните и местните институции, в сътрудничество с неправителствени организации, гражданското общество и международни организации, ще прилагат ефективни мерки за намаляване на явлението, за идентифициране и подпомагане на жертвите му и за наказване на трафикантите. Ще има и държавен механизъм, който ще обедини институции с правомощия в областта и източници на правителствено финансиране. 

Властите обмислят и прилагането, както в селските, така и в градските райони, на информационни и осведомителни кампании и действия, насочени към хора, уязвими от трафик на хора. Предлага се цифровите услуги от компаниите да бъдат приведени в съответствие с правилата на Европейския съюз, „така че да не благоприятстват или толерират сексуалната или трудовата експлоатация“, посочва БТА.

В Колумбия създадоха отдел за защита на правата на проститутките

Друга цел на стратегията говори за „организиране и провеждане в онлайн среда на кампании за предотвратяване на трафика на хора, трафика на малолетни и детска порнография, специално насочени към целевите групи“.

Всяка година 3000 души в Румъния стават жертви на трафик на хора. Над 50 процента от жертвите са на възраст между 14 и 17 г., става ясно от последната статистика, цитирана от Евронюз Румъния. Максималната финансова санкция, налагана от властите за проституция в Румъния е 1500 леи (600 лв.). 

Последвайте канала на

Владимир Василев
755 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Р

2024.06.01 | 16:29

3
А по законна, кой е на първо място?

2024.05.27 | 16:18

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.05.27 | 13:25

1
А България по законна?

Добави коментар

Водещи новини