Притеснения в Босилеградско, че мината в с. Караманица може да възобнови рудодобива

  • 23 май 2024 15:07

  • 317
  • 2
Притеснения в Босилеградско, че мината в с. Караманица може да възобнови рудодобива
© Novini.bg/ Canva

Проучване за оценка на въздействието върху околната среда на мината в с. Караманица, поръчано от фирмата, стопанисваща рудника, породи нови притеснения сред хората в района на Босилеград, че рудодобивът може да бъде възстановен след година затишие. Местните жители се опасяват, че евентуално подновяване на работата на мината може да има тежки екологични последствия за Босилеград и региона.

„Босил-метал” ДОО, която стопанисва мината, е възложила на Минно-геоложкия факултет на Белградския университет да изработи „Проучване за оценка на въздействието върху околната среда на проект за експлоатация на руди от олово, цинк и мед в находищата „Подвирове“ и „Поповица“ в района на село Караманица край Босилеград“. Проучването е завършено през февруари тази година и оценката е представена в документ с обем от 523 страници. 

Председателят на КИЦ "Босилеград" Иван Николов: Евроскептичните настроения в Сърбия нарастват сериозно

Министерство на околната среда и водите на Република България информира на 15 май за получено в съответствие с разпоредбите на Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст (Конвенцията ESPOO) писмо с изх. № 0004878622023/24.04.2024 г. на Министерството за защита на околната среда на Република Сърбия и осигури обществен достъп до доклада за оценка на въздействието върху околната среда за проекта за „Експлоатация на руди от олово, цинк и мед от находищата „Подвирови“ и „Поповица“ в района на Караманица край Босилеград, с възложител „Босил-метал“ – Босилеград, Република Сърбия. Крайният срок за изразяване на становища по споменатата оценка от заинтересовани лица е 10 юни 2024 г.

Местни жители и екоактивисти алармират, че отпадъчните води от рудодобива отлежават за кратко във водоемите на каскадните ВЕЦ-ове, преди да поемат по течението на река Драговищица към Струма и Егейско море.

Мината се намира на километри от границата с България, предаде БТА.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
317 2

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:44

2
❤️ Г­­о­­р­е­щ­­­и­­­ ­­м­о­­­м­и­­­ч­е­­­т­­­а­­ ­­­в­­­и­ ­­­о­­ч­­­а­к­в­а­­т ­­­-­ X­­­1­­­8­­.­­­F­­U­­N

2024.05.23 | 18:35

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини