Косовският вицепремиер: Трябва да бъдем готови за война

  • 29 април 2024 14:34

  • 551
  • 0
Косовският вицепремиер: Трябва да бъдем готови за война
© pixabay

Косовският вицепремиер Бесник Бислими заяви, че Косово трябва да бъде готово за война, предаде Косовското радио и телевизия, като се позова на интервю на Бислими за украинското издание „Европейская правда“. 

Според него винаги може да бъде осъществена хибридна атака от страна на Сърбия срещу Косово.

По думите на Бислими „конвенционална война“ е невъзможна, тъй като Косово е защитено от мироопазващите сили на НАТО (КейФОР).

„Трябва да бъдем готови за война. Да, конвенционална война е невъзможна сега, тъй като сме защитени от мироопазващите сили на КейФОР. Въпреки това, както показа примерът Банска, винаги може да започне хибридна атака (от страна на Сърбия) срещу нас и ние трябва да сме подготвени това да се случи отново по всяко време“, заяви Бислими за украинското издание.

На 24 септември 2023 г. в северното косовско село Банска до Звечан група въоръжени сърби нападнаха косовската полиция, при което загинаха един косовски полицай и трима от въоръжените нападатели. Косово нарече случая „терористично нападение“.

Отговорността за нападението в Банска пое Милан Радойчич – бивш заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби „Сръбска листа“, която се ползва с подкрепата на официален Белград. Прищина обвини Белград, че стои зад атаката, а Белград отрече всякакво участие в нея. Радойчич беше арестуван в Сърбия и ден по-късно освободен, а впоследствие Интерпол издаде международна заповед за ареста му, пише БТА.

Испания призна паспортите на гражданите на Косово

По думите на Бислими в град Ниш в Южна Сърбия, който не е далеч от границата с Косово, „съществува т. нар. Руски хуманитарен център, който официално се грижи за пожарната безопасност, но никой не е виждал резултат от работата му“.

Бислими заяви, че Западът се съгласява с доказателствата, че нападението в Северно Косово е било хибридно и че корените му са във висшето ръководство на Сърбия, отбелязва Косовското радио и телевизия.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
551 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини