Реджеп Ердоган навършва 70 години

  • 26 февруари 2024 06:19

  • 616
  • 6
Реджеп  Ердоган навършва 70 години
© Getty images

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес навършва 70 години.

Той става премиер на Турция през 2003 г. Ердоган, който бе министър-председател на Турция над 11 години, бе избран с около 52 процента от гласовете на първите преки президентски избори в историята на републиката на 10 август 2014 г., а след това отново бе избран на изборите през 2018 г. Ердоган печели отново на втори тур на президентските избори на 28 май 2023 г. 

Президентът е роден на 26 февруари 1954 година в истанбулския квартал Касъмпаша. Кръстен е на дядо си Реджеп и е трето дете в семейството на Ахмет и Тензиле Ердоган. Баща му Ахмет Ердоган е бил служител в турската брегова охрана. Реджеп Тайип Ердоган има трима братя и една сестра.

Майката и бащата на Ердоган са преселници от черноморския окръг Ризе.  

Като тийнейджър той е продавал лимонада и симид по улиците на Истанбул, за да припечелва джобни пари.

Завършва религиозно училище "имам хатип", а през 1981 г. завършва факултета по икономически и търговски науки в университета „Мармара“. Като студент играе професионален футбол.

Докато е в университета, се среща с Неджметтин Ербакан, който впоследствие става първият премиер ислямист на Турция. 

Като студент започва да се занимава активно с политика, като през 1976 г. е избран за председател на младежкото крило на ислямистката Партия на националното спасение, сред чиито учредители е Ербакан.

Първият сблъсък на Ердоган със закона бил след военния преврат през 1980 г., докато работил за транспортна компания. Неговият шеф - о.з. полковник, му казал да обръсне мустаците си, но Ердоган отказал и бил уволнен.

След преврата на 12 септември 1980 година е прекъсната политическата му дейност. През 1983 г. той се присъединява към Партията на благоденствието, създадена от Ербакан. Ердоган става неин ръководител за Истанбул през 1985 г.

На 27 март 1994 г. Ердоган е избран за кмет на Истанбул. Дори критиците му признават, че е свършил добра работа като кмет, като е направил мегаполиса по-чист и зелен. 

През 1998 г. Ердоган е осъден на десет месеца затвор за подстрекателство към религиозна омраза. Осъден е заради рецитиране на ислямска поема на митинг през декември 1997 г. 

След като Конституционният съд нарежда ислямистката Партия на добродетелта да бъде закрита заради "антисветски дейности", на 14 август 2001 г. е създадена Партията на справедливостта и развитието (ПСР). Ердоган е сред учредителите на формацията. 

На 3 ноември 2002 година ПСР печели парламентарните избори в Турция с 34 процента. Ердоган не може да стане премиер, тъй като не е избран за депутат заради наложената му през 1998 г. присъда затвор за рецитиране на ислямска поема.

Той иска Абдуллах Гюл да изпълнява функцията във времето, докато организира собственото си избиране на частични местни избори в Сиирт, в които може да участва благодарение на поправките, приети от доминирания от неговата ПСР парламент. Ердоган става премиер през март 2003 г.  

След създаването на Партията на справедливостта и развитието формацията има няколко последователни изборни победи. 

В първите години от управлението на Ердоган успехът му се дължи на редица фактори, сред които постигането на политическа и икономическа стабилност. Тогава турската икономика отбелязва растеж средно с по пет процента годишно, при което доходът на глава от населението се утрои. В началото на управлението му инфлацията и безработицата също бяха намалели.

Ердоган бе приел и нов подход към кюрдския въпрос, а също така извърши важни реформи, изисквани за процеса на присъединяване към ЕС.

Опозицията обаче обвиняваше и продължава да обвинява Ердоган в авторитарен и ислямистки уклон.

Междувременно през последните години президентът се сблъска с редица проблеми, включително с висока инфлация, обезценяване на турската национална валута, борба срещу тероризма. През миналата година Турция бе засегната и от истински апокалипсис - разрушителните земетресения на 6 февруари с над 50 хиляди жертви. 

Въпреки всички трудности обаче през май 2023 г., когато се състояха президентски и парламентарни избори, президентът Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за пореден път затвърдиха властта си. Реализирани бяха много сериозни инфраструктурни проекти, туризмът бе във възход. 

На 31 март 2024 г., когато ще се състоят местни избори в страната, Партията на справедливостта и развитието на Ердоган ще бъде изправена пред поредното предизвикателство. ПСР има за цел да си върне управлението в ключови градове, включително Истанбул и столицата Анкара, от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), която спечели в тези градове на изборите през 2019 г. 

Последвайте канала на

Нора Виткова
616 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.02.26 | 10:11

6
Чyвали сте за подобрената формyла на Bиа-гpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея-----> do.my/bluestone

2024.02.26 | 08:27

5
Фес-диктатор.....

2024.02.26 | 08:10

4
каква фотошопната снимка на каcaпина

2024.02.26 | 06:41

1
Одавна протяга ръка към България и иска да ни ръководи тоя
Тенев

2024.02.26 | 07:50

3
Той вече го прави :)

2024.02.26 | 06:59

2
Лунге

Добави коментар

Водещи новини