Ердоган: Ще използваме постиженията на турската отбранителната промишленост в борбата срещу тероризма

  • 23 февруари 2024 13:46

  • 250
  • 2
Ердоган: Ще използваме постиженията на турската отбранителната промишленост в борбата срещу тероризма
© Getty Images

Постиженията на Турция в производството на отбранителна техника ще бъдат използвани в борбата срещу тероризма в страната, заяви днес турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва по време на митинг в югозападния окръг Денизли, съобщава "Хюриет дейли нюз". 

"Ще сложим край на практиката да внасяме от чужди държави отбранителната техника, необходима за борба срещу тероризма", посочи турският държавен глава. 

Ердоган посочи, че от встъпването му в длъжност делът на местното производство се е увеличил от 20 на 80 процента от отбранителните потребности на стратата.

Изтъквайки постиженията на националната отбраната, той заяви, че Турция вече изнася оръжията си за голяма част от „братските страни“, а износът на отбранителна промишленост за миналата година възлиза на 5,5 млрд. долара.

Турският държавен глава очерта визията си за националната отбранителна индустрия, която според него „ще изстреля страната в челните редици на глобалните производители на отбранителни технологии“. 

Той потвърди ангажимента си за насърчаване на напредъка в отбранителните постижения на Анкара, припомняйки стартирането на нови проекти в рамките на въздушните, сухопътните и морските военни сили.

Ердоган: Призивите за мир в Газа са безплодни поради негативния подход на САЩ

"Ще постигнем целта си за века на Турция, това е нашата визия за второто столетие на Република", каза още Ердоган, цитиран от изданието.

По-рано тази седмица турския президент заяви, че изтребителят от пето поколение „Каан“ ще бъде включен в редиците на военната авиация на Турция до края на 2028 г.

Това се случи, след като изтребителят излетя от турската военновъздушна база Мюртед в Анкара и завърши успешно първия си тестови полет, отбелязва БТА. 

„Масовото производство на националния ни боен самолет ще отнеме близо десетилетие, но след като това стане факт, военновъздушните ни сили ще се превърнат в най-силната въоръжена въздушна сила в региона“, заяви бившият управител на турското военно разузнаване Исмаил Хаккъ Пекин, цитиран от изданието. 

В бъдеще въздушният флот на Турция ще се състои предимно от изтребители „Каан“, а останалата част от флота ще включва модернизираните бойни самолети F-16, добави още той. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
250 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
РАКЕТИ С РЕАКТИВЕН ДВИГАТЕЛ

2024.02.23 | 22:54

1
ЗА ПОЛЕТ НАД СУШАТА ОТ ДЪЛБОЧИНА. КАТО НАБЛИЖИ БРЕГА ПАДА И СЕ ПАЛИ БАРУТНИЯ ЗА УДАР ПО КОРАБИТЕ.
САМОЛЕТО НОСАЧИ

2024.02.23 | 22:56

2
ПОД 1000 КМ НЯМА ДА ВИДИШ :)

Добави коментар

Водещи новини