Албания отлага ратификацията на споразумението за мигрантите с Италия

  • 08 февруари 2024 14:28

  • 635
  • 1
Албания отлага ратификацията на споразумението за мигрантите с Италия
© Getty Images/Guliver

Албанският парламент отложи днес ратификацията на споразумението за прием на мигранти от Италия, докато депутатите очакват документите от Конституционния съд, който даде зелена светлина на споразумението миналата седмица, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1552

Споразумението, според което Италия ще изгради центрове за прием на мигранти на албанска територия, бе критикувано от опозицията и от организации за защита на правата на човека. Депутатите от опозиционната Демократическа партия оспориха споразумението и в съда.

Днес албанският парламент трябваше да ратифицира споразумението, но говорителка на парламента каза, че гласуването е било отложено, докато всички документи от съда бъдат предоставени. Това е  просто формалност, но тя не уточни, кога евентуално ще се състои вотът.

Споразумението, обявено през ноември, предвижда членката на ЕС Италия да изгради през пролетта два центъра за мигранти в Албания. В единия мигрантите ще бъдат проверявани при пристигането им, а в другия ще бъдат задържани, докато се обработват молбите им за убежище. 

Заседанието на албанския парламент днес премина със освирквания и хаос, предизвикан от опозицията, която обвини премиера Еди Рама, че е корумпиран, съобщиха албански медии.

Напрежение в ООН между албанския премиер и руската делегация заради Украйна

Някои от изключените от заседанието депутати от опозицията влязоха в сградата на парламента със сила, предизвикаха хаос и принудиха охраната да се намеси, отбелязва „Албениън дейли нюз“. 

Демократът Еди Палока каза на заседанието, че краят на премиера Еди Рама ще бъде същият като на диктаторите.

„Той вярва, че е по-силен след ареста на бившия демократически лидер Сали Бериша. Преструва се, че е унищожил опозицията, но това не е истина. Ние сме тук и краят му не е далеч“, заяви Палока.

В края на речта си опозиционният депутат изгори правилника на парламента и го хвърли към председателката Линдита Никола, отбелязва агенция АТА. 

Председателката Линдита Никола продължи заседанието с дневния ред на фона на освирквания, дим и блокирана трибуна.

Депутатите гласуваха по няколко теми, като заседанието продължи едва 20 минути.

Сред темите от дневния ред беше предложението на депутата от Демократичната партия Люлзим Баша да се осигури финансова помощ за отбраната и сигурността на Косово в размер на 50 милиона евро, съобщи „Албениън пост“. Депутатите от Социалистическата партия отхвърлиха предложението.

Законопроект за хазарта също беше премахнат от дневния ред на албанския парламент, отбелязва Евронюз Албания.

По време на гласуванията депутатите продължиха да си отправят заплахи, да хвърлят брашно един срещу друг и да се нападат физически, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
635 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.08 | 17:55

1
Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----> use.my/azalfa

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини