Изключено е в Румъния да бъде върната задължителната военна служба, заяви министърът на отбраната

  • 06 февруари 2024 11:32

  • 826
  • 4
Изключено е в Румъния да бъде върната задължителната военна служба, заяви министърът на отбраната
© Pixabay

Изключено е в Румъния да бъде върната задължителната военна служба, заяви в телевизионно предаване снощи министърът на отбраната Анджел Тълвар, цитиран от агенция Аджерпрес.  

Миналата седмица началникът на Генералния щаб на отбраната Влад Георгица даде пространно интервю за радио „Свободна Европа“, в което посочи, че законът за подготовка на населението за отбрана трябва да бъде изменен, така че румънците да бъдат обучени и подготвени в случай на война. В интервюто Георгица говори за законопроект за въвеждане на доброволна военна служба, който вече е внесен в парламента, и засегна и други въпроси, касаещи армията. 

"Задължителната военна служба е изключена. В момента подобно нещо не се обсъжда. Що се отнася до доброволната военна служба (...) има нужда от резерв, всяка армия има такъв проблем“, каза снощи пред "Евронюз" министърът на отбраната Анджел Тълвар, пише БТА.

Вучич: Сърбия обмисля отново да въведе задължителната военна служба

Той припомни, че има проект за няколкомесечен военен стаж, за хора на възраст между 18 и 35 години, които ще получат бонус в края на стажа. 

„Целта на този проект е да има "резерв", каза министърът.

По думите му румънската армия е намаляла от над 320 000 души на около 80 000 души.

„От гледна точка на численост армията е намаляла и определено оперативните нужди са такива, каквито са, те са мотивирани и от ситуацията, в която се намираме, защото това е ситуация, каквато не е имало в Европа от много дълго време", коментира Анджел Тълвар.

Той подчерта, че Румъния "не е в опасност от война, не е в опасност да бъде нападната".

"Това не означава, че държава като Румъния, сериозна държава, член на важен военнополитически съюз - най-важният в историята на човечеството, не трябва да бъде в съгласие и в унисон с това, което се случва в другите армии в това отношение", посочи още Тълвар.

Министърът съобщи, че през миналата година системата са напуснали почти 7000 служители. "Това трябва да бъде компенсирано по някакъв начин", допълни той.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
826 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.05.25 | 10:52

4
❤️ Г­о­­­р­­е­­­щ­и­ ­­м­о­м­­­и­­ч­­­е­т­а­­­ ­в­­и­­ ­о­­ч­а­к­­в­­­а­­­т ­-­­­ X­­1­8­.­F­U­N

2024.02.06 | 15:40

3
Чували ли сте за аналог на виа_грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, това подобри сeкca ни и спаси брака ни. Ето какво може да направи тя----> mub.me/bioex
ЧАУШЕСКО

2024.02.06 | 13:17

2
ПЛЪХОВЕТЕ ГИ СКРИХА В ЛОНДОН!
ПЛАТЕНИТЕ ПАЗВАНТИ

2024.02.06 | 13:17

1
ПАЗЯТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ С ВИНЕ ОТ НАРОДА :)

Добави коментар

Водещи новини