Сеизмолог показа регионите в Турция, където ще удари мега мнощно земетресение

  • 31 януари 2024 15:37

  • 20523
  • 1
Сеизмолог показа регионите в Турция, където ще удари мега мнощно земетресение
©

Турският геофизик проф. д-р Ахмет Ерджан, станал известен на последък със сеизмичните си анализи, обяви седем региона в Турция, където със сигурност се очаква земетресение. В публикация в профила си в социалните мрежи той беше категоричен: "Дори да няма земетресение никъде другаде вТурция, в тези 7 района ще се случи със сигурност."

Проф. Ерджан поднови предупрежденията си за продължаващата сеизмична активност в Турция след земетресенията от 6 февруари 2023 г. с център Кахраманмараш.  

„Със сигурност очакваме мощни земетресения в Карлъова-Бингьол, Ерзинджан, Денизли, Сакария, Айвалък-Лесбос, Теке Бурну (Измир-Чешме) и "Района на езерата", около Испарта.“

Сеизмолог: Има изключително висок риск от унищожително земетресение в Истанбул

Ерджан продължи оценките си по отношение на земетресението с магнитуд 4,4, което се случи в района Гюрюн на Сивас миналата седмица, намиращ се в източноанадолския разлом:

„Източноанадолският разлом е дълъг 580 км от Каррова-Бингьол до Хатай-Къръкхан и формира границата между арабската и анадолската континентална плоча. Тъй като арабският район се придвижва на север, той се разтяга с 1 до 4 mm всяка година. Земетресението на 6 февруари 2023 г. предизвика съпротивление на земята от напрежението, натрупано за 510 години."

Ерджан допълни, че след последното земетресение в Сивас „натрупаното напрежение в анадолската страна продължава с трусовете в Адъяман и този от Битлис-Загрос и Сивас-Гюрюн от 4.5 по Рихтер, по Северноанадолския разлом. Това напрежение преодолява съпротивлението на земята и рано или късно там ще има ново земетресение, предупреждава геофизика:

„Мястото, което се е активизирало при предишни земетресения се затваря в интервал от 200-500 години. Последно мощно земетресение от 7.8 по Рихтер, е имало през 1513 г. Така, че сега това място може да се активизира отново с подобна разрушителна мощ."

Последвайте канала на

Мая Йорданова
20523 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.31 | 18:08

1
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини