Лавров: Албанският проблем на Балканите може да избухне

  • 18 януари 2024 16:27

  • 1437
  • 4
Лавров: Албанският проблем на Балканите може да избухне
© Getty Images

Албанският фактор на Балканите е много сериозен, проблемът може да избухне. Това каза руският външен министър Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи на пресконференция, посветена на резултатите от дейността на руската дипломация през 2023 г., съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Лавров се спря и на косовския въпрос и припомни, че през 2013 г. с посредничеството на Европейския съюз беше постигнато споразумение между Прищина и Белград за създаване на Съюз на сръбските общини в Косово.

"Минаха обаче повече от 10 години и нищо не се е променило. Безизходицата в прилагането на това споразумение, което Европейският съюз представи като най-голямото си дипломатическо постижение, се проточи дълго време. И Европейският съюз не може да направи нищо. Единственото, което успяха да направят сега, както разбирам - те измислиха, за да угодят на г-н (министър-председателя на  Косово Албин) Курти, да пренапишат това споразумение за Съюза на сръбските общини в Косово в полза на Прищина, те го пренаписват по такъв начин, че сърбите в северната част на Косово да нямат никакви права,  тези права да бъдат абсолютно някак изкуствени, а реалната власт трябва да остане в албанците“, добави Лавров.   

Сърбия: Ако решим да воюваме с Косово, и милион „Джавелин“-и няма да им помогнат

"Европейският съюз, разбира се, трябва да се срамува, защото те биеха барабаните толкова силно през 2013 г., че ето, ние успяхме, косовският проблем е решен. Нищо подобно. И сега, точно както по всеки друг въпрос, когато е необходимо да се изпълнят споразумения, те работят в полза на страната, която е по-близка до тях в конкретния случай. И по-близо до тях, разбира се, са косовските албанци, защото те се заклеха във вярност, искат да влязат и в НАТО, те искат да влязат навсякъде и вярно ще следват инструкциите на Европейския съюз, освен ако след това не се взриви албанският проблем на Балканите, каза Лавров и добави, че албанският фактор е много сериозен.

Лавров отбеляза, че председателят на парламента на (Северна) Македония все още седи на маса, на която е издигнато албанското знаме. "Македонското също стои някъде, но албанското е наблизо. Но това, строго погледнато, е отделна тема", добави руският външен министър.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1437 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.01.18 | 21:59

4
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

2024.01.18 | 16:56

2
руския помияр пак се изказва неподготвен

2024.01.18 | 17:11

3
дрът пръдльо.
рашка говняшка

2024.01.18 | 16:54

1
другаря л.айнов и п.уткинската му шефка още не са разбрали, че който си играе с огъня, се изгаря лошо!

Добави коментар

Водещи новини