Ротация на премиерския пост в Румъния

  • 25 декември 2023 09:32

  • 2037
  • 1
Ротация на премиерския пост в Румъния
© Pexels
Слушай новината Слушай новината

2023-та година бе белязана в Румъния от едно политическо събитие, което е „абсолютен прецедент“ на политическата сцена: ротация на поста министър-председател между двете най-големи партии – Социалдемократическата и Национално-либералната, които до неотдавна бяха най-остро противопоставените политически противници.

В лагера на опозицията три партии от десния политически спектър създадоха през декември съюз, с който ще се борят за гласовете на румънците в натоварения изборен цикъл догодина, когато в Румъния ще се произведат местни, парламентарни и президентски избори, както и избори за Европейски парламент.

Националистическата опозиция, в лицето на антисистемната партия Алианс за единство на румънците, бе в основата на повечето протести през годината в страната и в столицата Букурещ, което я „изстреля“ към върха на социологическите проучвания, заемайки през последните месеци трето, и дори второ място, след социалдемократите. На политическата сцена се появи и още една националистическа формация, която набира популярност сред избирателите.

Румънски медии за вдигането на ветото на Нидерландия за българското членство в Шенген: Добра новина и за нас

Политическата криза в Румъния от края на 2021 г. доведе до прецедент в историята на страната: двете най-големи партии – Социалдемократическата и Национално-либералната, отколешни съперници на политическата сцена, съставиха коалиционно правителство с уговорката да се сменят на министър-председателския пост в средата на мандата. Ротацията трябваше да се осъществи в края на май 2023 г., но стачка на учителите с искания за по-високи заплати забави процеса и заплашваше да го извади от релси, пише БТА. 

Все пак, на 12 юни лидерът на либералите Николае Чука се оттегли доброволно и предаде щафетата на лидера на социалдемократите Марчел Чолаку. 

Преговорите за размяна и на някои министерства не протекоха гладко и принудиха третия коалиционен партньор – Демократичен съюз на унгарците в Румъния, да напусне правителството и да премине в опозиция.

Така до изборите догодина се очаква Румъния да бъде управлявана от коалиционното правителство на социалдемократите и либералите. 

Двете формации преговаряха за съвместни листи и общ тандем от кандидати за премиер и президент (Николае Чука-Марчел Чолаку), но през ноември Национално-либералната партия обяви, че ще разчита само на собствените си кадри, а лидерът Николае Чука каза, че е готов да бъде кандидатът на либералите за държавен глава. 

Румънски медии и анализатори очакват лидерът на социалдемократите Марчел Чолаку също да бъде издигнат за кандидат за президент, което неизбежно ще повиши градуса на политическо напрежение в отношенията между двете партии.

През 2023-та година социалдемократите и либералите се атакуваха периодично по различни актуални проблеми, като данъци и увеличение на пенсии и заплати, но Николае Чука и Марчел Чолаку всеки път успяваха да уталожат напрежението и да дадат шанс на „неестествената коалиция“, както я наричат в Румъния, да продължи напред. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
2037 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.25 | 10:45

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини