В Битоля представиха хеликоптер за транспорт на високорискови пациенти

  • 17 декември 2023 15:53

  • 973
  • 1
В Битоля представиха хеликоптер за транспорт на високорискови пациенти
© МВР на РСМ

Хеликоптер, оборудван с медицинска апаратура за извършване на междуболничен транспорт на високорискови пациенти, бе представен на хеликоптерната площадка на многопрофилната болница в Битоля, съобщиха от пресцентъра на МВР в Северна Македония.

 На представянето присъстваха министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски, министърът на здравеопазването Фатмир Меджити, заместник-министърът на здравеопазването Мая Манолева и директорът на Градската многопрофилна болница „Осми септември” в Скопие Християн Костов.

Оливер Спасовски подчерта, че инсталирането на медицинското оборудване е направено в резултат на сътрудничеството на МВР в Северна Македория със словенската полиция, а Северна Македония за първи път разполага с възможност за транспортиране по въздух на високорискови пациенти.

По думите му оборудването е съвместимо с двата хеликоптера "Бел", използвани от отдела за авиационни части на МВР в Северна Македония, а монтажът и демонтажът на техниката се извършва за десетина минути, като така хеликоптерът може бързо да бъде преоборудван, за да се използва за междуболничен транспорт.

Изкараха на тест първия български хеликоптер за спешна помощ по въздуха

Целта е значително да бъде съкратено времето за транспортиране на високорискови пациенти от няколко часа с линейка до 40 минути с хеликоптер от най-отдалечените болнични заведения до по-големи медицински центрове в Скопие.

„Първия час след възникване на критично здравословно състояние лекарите наричаме „златен час“. Това е времето, при което подходящата намеса значително подобрява шансовете за пациента“, каза министърът на здравеопазването Фатмир Маджити, предава БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
973 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.18 | 00:00

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини