Сърбия ще съхранява данни на ЦЕРН

  • 09 декември 2023 18:01

  • 1203
  • 2
Сърбия ще съхранява данни на ЦЕРН
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Сърбия е седмата страна в Европа и десетата в света, в която ще се съхраняват данни на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН), съобщи днес сръбският премиер Ана Бърнабич, цитирана от Танюг.

Бърнабич се срещна днес в Белград с делегация на ЦЕРН, начело с ръководителката на Отдела за информационни технологии на организацията Енрика Поркари. Днес ще бъде подписан и Меморандум за разбирателство за сътрудничество при въвеждането в експлоатация на Световната компютърна мрежа на Големия адронен колайдер с цел формиране на Тиер-1 център.

„Сърбия иска да се превърне в една от водещите страни по отношение на високите технологии, изкуствения интелект и биомедицината“, подчерта Бърнабич и допълни, че това сътрудничество представлява добра възможност за страната.

Учител от Плевен участва в обучение в централата на ЦЕРН в Швейцария

По думите ѝ подписването на меморандума е отлична изходяща точка за това Сърбия да се превърне възможно най-скоро в част от глобалната компютърна инфраструктура, чиято цел е да предложи ресурси, да съхранява, обработва, предава и анализира данни от големия адронен колайдер в ЦЕРН.

Енрика Покари отбеляза, че ангажираността, както и визията на Сърбия по отношение на науката, иновациите и технологиите е отличен пример и вдъхновение и за други страни.

ЦЕРН съхранява данни още в Канада, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Испания, Тайван, Обединеното кралство и САЩ.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1203 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Great

2023.12.09 | 20:34

2
Не допускайте руския троянски кон!

2023.12.09 | 18:33

1
ЗММ да не са открили филиал у стъклената фабрика на Цв.В.

Добави коментар

Водещи новини